Bugojanacu prijeti 40 godina robije zbog ubistva u Hrvatskoj: Predstavili kao policajci, 61-godišnjaka tukli dok im nije dao novac, a onda ga ostavili u lokvi krvi


Horvat je prebačen u bolnicu, ali je poslije tri mjeseca liječenja podlegao povredama početkom ove godine. Krajem juna hrvatska policija je zbog ovog zločina uhapsila dvojicu muškaraca u Zagrebu, dok su za drugom dvojicom raspisane potjernice

Tridesetčetverogodišnji Branko Brajković iz Bugojna uhapšen je na osnovu međunarodne crvene potjernice koju je za njim raspisao Interpol Zagreb zbog ubistva počinjenog u Hrvatskoj, te nanošenja teških povreda. Brajkoviću se na dušu stavlja ubistvo 61-godišnjeg Josipa Horvata. On je nakon privođenja predat Sudu BiH koji mu je odredio privremeni pritvor.

 

Pretukli žrtvu

- Sud je donio ovo rješenje u cilju krivičnog gonjenja zbog krivičnog djela ubistvo, teške tjelesne povrede, sa maksimalno predviđenom kaznom u trajanju od 40 godina. Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže 18 dana od dana lišenja slobode ili do nove odluke Suda, pojašnjeno nam je u Sudu BiH.
Prema nezvaničnim informacijama, Brajković se tereti da je sa još tri saučesnika tokom pljačke 1. novembra prošle godine ubio Horvata u Selniku kod Ludbrega u Hrvatskoj. Tog dana četiri razbojnika u policijskim uniformama došla su do kuće Horvata i lažno su se predstavila kao policajci. Napali su Horvata tražeći mu novac. Tukli su ga sve dok im nije otkrio gdje se nalazi oko 600.000 kuna, koje je prethodno podigao u banci zbog određenih investicija. Nakon što su ukrali novac, pljačkaši su žrtvu ostavili da leži u lokvi krvi. Horvat je prebačen u bolnicu, ali je poslije tri mjeseca liječenja podlegao povredama početkom ove godine.

Neuzvraćena ljubav

Krajem juna hrvatska policija je zbog ovog zločina uhapsila dvojicu muškaraca u Zagrebu, dok su za drugom dvojicom raspisane potjernice. Brajković odranije ima bogat kriminalni dosje. Hapšen je u nekoliko navrata i to zbog više teških krivičnih djela. Poznat je i po tome što je 2008. motornom pilom nasrnuo na maloljetnicu jer mu nije uzvratila ljubav.