U Kopčiću kod četiri osobe pronađena droga i oružje


Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljena su 3 krivična djela.

 

Dana 22.03.2021.godine u jutarnjim satima, u mjestu Kopčić, općina Bugojno, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a, na osnovu naredbe Općinskog suda Bugojno, izvršili su pretres vozila marke VW Audi, kao i osoba E.Ž. rođen 2001.godine, A.H. rođen 1994.godine,  A.K. rođen 1991.godine i F.H. rođen 1988.godine, svi iz Donjeg Vakufa, koje su zatečene u vozilu.

Prilikom pretresa pronađeno je sljedeće vatreno oružje:

  •  jedna automatska puška sa dva pripadajuća okvira municije i
  •  jedan pištolj sa pripadajućim okvirom municije.

Također, pronađena je i određena količina bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

U nastavku aktivnosti, u ulici Kovačuša, općina Bugojno izvršen je pretres stambenih prostorija koje koristi E.Ž. i A.K.. Tom prilikom pronađeno više većih zamotuljaka sa sadržajem praškaste materije, kao i praškaste materije pripremljene za pakovanje, za koju se sumnja da je opojna droga speed. Daljnjim pretresom pronađena je digitalna vaga za precizno mjerenje, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

 

U saradnji sa nadležnim tužilaštvom pronađeno vatreno oružje i sumnjive materije su oduzete, a protiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje. 

 

Poduzimajući planske aktivnosti u borbi protiv krivičnih djela šumske krađe, dana  22.03.2021.godine policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Jedinice za specijalističku podršku i PS Novi Travnik, u saradnji sa službenicima Ministarstva privrede SBK/KSB, izvršili su kontrolu rada četiri pilane na području općine Novi Travnik.

 

U toku poduzimanja navedenih aktivnosti utvrđene su određene nezakonitosti, gdje je od strane  nadležne inspekcije izvršeno izdavanje rješenja o zabrani daljnjega rada. Dvije pilane nisu imale odobrenje za rad, dok su u druge dvije pilane utvrđene nezakonitosti ( jedna pilana  je obavljala djelatnost za koju nije bila  registrovana,  dok su u  drugoj pilani zatečeni radnici koji nisu prijavljeni).

 

Također, u  sklopu poduzimanja navedenih aktivnosti, na dvije pilane je zatečena  određena količina drvenih sortimenata  koja nije imala potrebnu dokumentaciju, te je ista oduzeta u skladu sa važećim zakonskim propisima.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirana su 2 slučaja  narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 9 saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 289 prekršajnih naloga, od kojih je 216 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.