NAKON ŠTO SU PUŠTALI PJESMU ‘NE VOLIM TE ALIJA’ NA PRIREDBI: OTVOREN PREDMET, INSPEKCIJA TREBA DA IZVRŠI NADZOR


Sekreterijat Pokrajinske vlade je uputio saopćenje nakon emitovanja neprikladne pjesme u OŠ 'Vasa Stajić' u Novom Sadu.

  • Po prijemu informacije o tome da je u OŠ “Vasa Stajić” iz Novog Sada, na školskoj priredbi, puštena pjesma neprikladnog sadržaja, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice otvorio je predmet koji je proslijedio dalje na postupanje Prosvjetnoj inspekciji Grada Novog Sada, u čijoj je nadležnosti da izvrši inspekcijski nadzor nad radom gore navedene obrazovno-vaspitne ustanove.

Oni ističu da se na teritoriji AP Vojvodine osnovno i srednje obrazovanje, pored nastave na srpskom jeziku, realizuje i na jezicima pet nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica i to na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku, a dvadeset osam različitih nacionalnih manjina ‒ nacionalnih zajednica vijekovima složno žive.

  • Svako odstupanje koje može da poremeti izgrađeni duh međunacionalnog suživota, uzajamnog poštovanja raznolikosti i uvažavanja tradicije, običaja i svih osobenosti pripadnika nacionalnih zajednica predstavlja nepoželjno odstupanje od postojećih standarda – naveli su.

Podsjećamo, na društvenim mrežama se jučer pojavio skandalozan video na kojem djeca četvrtog razreda OŠ “Vasa Stajić” u Novom Sadu na završnoj priredbi puštaju pjesmu “Ne volim te Alija, zato što si Balija”.

Na snimcima se vidi da većina djece ne zna riječi pjesme. Također, vidjelo se da se učiteljica pridružila pjevanju nacionalističke pjesme, još je djecu pozivala u “vozić”. Protiv nje je pokrenut disciplinski postupak.