'Ovo je strašno, kako da živimo?!'

Crne prognoze struke za zimu: Struja poskupljuje 20 do 30 posto, građani ogorčeni


'Ovo je strašno, kako da živimo?!'

Za vrijeme predizborne kampanje svi političari, gotovo bez izuzetka, građanima BiH obećavali su kule i gradove. Dok smo svi slušajući njihove priče živjeli u bajkama i nadali se boljem sutra, već danas, a što se moglo i očekivati, odjeknula je vijest da će stuja biti skuplja za 30 posto!

Kada je riječ o električnoj energiji, Amer Jerlagić, energetski stručnjak, kaže da bi poskupljenje od Nove godine moglo iznositi od 20 do 30 posto i da će grijanje na struju biti povoljnije od grijanja na plin - piše Hayat

Ako je neka porodica grijala se na struju prošle godine i plaćala 130-150 KM uz to neko povećanje koje se najavljuje od prvog januara od 30 posto je nekih 200 KM i opet je to jeftinije nego grijanje plinom – pojasnio je Jerlagić.

Vladajući su građane ostavili na cjedilu, kaže Jerlagić i dodaje:

Građani su pogubljeni, to je jedno beznađe. Traži se ta alternativa u struji. Ništa me ne može iznenaditi od ovakve vlasti – naveo je Jerlagić.

Pitali smo građane šta oni misle o najavljenom poskupljenju struje. Većina ih je nezadovoljna, te se protive tome.

Poskupljenje struje čini mi se nikako. Dokle više? – rekla je Esma Mujić.

Udar do bola na džep građana. Ovo mi se čini strašno –  kazala je Hasna Huskić.

Pored toškova vezanih uz struju, tu su i ostale potrepštine, a kako kažu građani, ne znaju kako će to sve podnijeti.

Nemamo šta više pričati. Ovo je nenormalno. Skupa su drva, skupa struja, hrana. Od čega da živimo? Moramo i lijekove kupovati. Valja preživjeti – ističe Selena Fazlić.

Strašno. Što se tiče poskupljenja struje prestrašno. Kako će se to podnijeti, to ćemo da vidimo – govori Suada Šabanović.

Ovo je bezobrazluk. Sve utiče na ovu našu Bosnu. Ovi ratovi i sve to utiče na nas. Mi mali ispaštamo najviše – rekao je Mirnas Tokmo. 

Građani su nezadovoljni. Kažu da je ovo sve otišlo predaleko. Neki nemaju druge priključke, već su primorani da se griju na struju.

Ja sam razočarana sa svim što se dešava trenutno u našoj državi, od poskupljenja hrane, pa sad i struja. Drva su poskupila. Zima ide. Na šta da se grijemo? Ako poskupi struja ne znam šta ćemo – govori Zorica Graca.

Ovo je ludnica. Na sve još i to dodatno. Prvo poskupljenje plina pa sad i struje. Najbolje da nismo živi pa nam ne treba ništa – kazala je Dina Brkanić.

Što se tiče struje mislim da je ovo otišlo predaleko. Preveliki su računi. Ne znam kako narod živi i opstaje – ističe Ermina Mujčić.

To je stvarno velika glupost jer prvo ja se grijem na struju, a imam malu bebu. Također, nemam ni alternativu, a nemam ni priključak plina u stanu. Cijela zgrada se grije na struju – rekla je Aida Bogilović.