ŠTA VIŠE MUTITE? – I nakon 40 dana Tužiteljstvo HNŽ-a poduzima sve zakonom propisane mjere i radnje!


Prije 40 dana došlo je do teške prometne nesreće u kojoj su četiri osobe smrtno stradale i još četiri su teško ozlijeđene.

Tajkuni se utrkivali, poginula gotovo cijela obitelj. Preživjela samo trogodišnja Gabrijela

Bilo je to 24. rujna u mjestu Buna-Zaton kod Mostara. Nesreću su izazvala dvojica lokalnih tajkuna koja su se BMW-om i Mercedesom utrkivala na cesti. Poginuli su Boris (35) i Marijana (34) Krstić te njihov 9-godišnji sin. Njihova kćerka Gabrijela (3) zadobila je teške ozljede. Obitelj Krstić vraćala se s izleta.

Smrtno je stradao i jedan od vozača koji su se utrkivali, Mate Primorac.Kako je pisao Avaz.ba, sumnja se kako je samu nesreću izazvao upravo Primorac, koji je nepropisno pretjecao na mjestu gdje je dozvoljena brzina 60 kilometara na sat, uslijed čega je udario u Mercedes za čijim je volanom bio Mile Doko (31), potom u BMW kojim je upravljao L.Š. (22) i na kraju svom silinom u Renault Scenic, u kojem je bila obitelj Krstić, a kretao se iz suprotnog smjera.

Prema pisanju Avaza, Primorac i Doko zajedno su bili na krštenju u jednom mostarskom restoranu, iz kojeg su se zaputili prema Čitluku i Međugorju, gdje žive. Dodaju kako se špekulira da je Primorac krenuo pretjecati Doku, no da on to nije dopustio te je uslijedila utrka.

Doko je prošao neozlijeđen, a portal Hercegovina.info objavio je kako je Doki izmjereno 2.5 promila alkohola u krvi. Teške tjelesne ozljede, osim trogodišnje Gabrijele, zadobile su još tri osobe.

Tužiteljstvo: I dalje poduzimamo sve zakonom propisane mjere i radnje

Pitali smo Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije je li podignulo optužnicu u ovom slučaju te u kojoj fazi je sama istraga.

“Vezano za Vaš upit, u svezi prometne nezgode koja se dogodila dana 24.9.2022. godine u mjestu Buna-Zaton, obavještavamo Vas da Tužiteljstvo HNŽ/K i dalje poduzima sve zakonom propisane mjere i radnje te da su naložena sva neophodna vještačenja, kao i da će se poduzeti i druge istražne radnje s ciljem potpunog rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do ove prometne nezgode s tragičnim posljedicama.

Nakon provedenih vještačenja i prikupljenih drugih dokaza, Tužiteljstvo će se moći odrediti o uzrocima i okolnostima pod kojima je došlo do ove tragične prometne nezgode, o čemu ćete biti obaviješteni”, stoji u njihovom odgovoru.

Prema ovome, jasno je kako konkretnih informacija još uvijek nema, a Tužiteljstvo je praktički odgovorilo isto ono što i 26. rujna, prije više od mjesec dana.

Ništa novo niti nakon mjesec dana

Tada su iz naveli da se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje te da su naložena sva neophodna vještačenja (obdukcija tijela smrtno stradalih osoba, vještačenje tehničke ispravnosti vozila, prometno-tehnička, medicinska i ostala potrebna vještačenja).

Dodali su da će se poduzeti i druge istražne radnje s ciljem potpunog rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do prometne nezgode s tragičnim posljedicama, ali i kako je “primijećeno da su u pojedinim medijima objavljivane razne neprovjerene informacije i navodne verzije događaja, iza kojih Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije ne stoji”.

Tko su Primorac i Doko?

Primorac je, kako su pisali bosanskohercegovački mediji, bio lokalni tajkun iz Čitluka. Bavio se ugostiteljstvom i ugradnjom rashladnih komora.

Ime Mate Primorca na poslovnim se stranicama spominje i uz pizzeriju u Čitluku te se navodi da je Primorac vlasnik. Na web stranici pizzerije inače stoji da je stranica uklonjena zbog nepodmirenih dugovanja. Objavljeno je i da je bio vlasnik pansiona. Imao je suprugu i sina.

Mile Doko, koji je u nesreći s 2.5 promila bio za upravljačem Mercedesa AMG C63 i koji se izvukao bez ozljeda, sin je jednog od hercegovačkih tajkuna.

Prema poslovnim stranicama, Ivan Doko vlasnik je i direktor tvrtke Andrea & Giovanni d.o.o. iz Čitluka, koja se bavi trgovinom na veliko. Tvrtka je lani imala 136 milijuna kuna prihoda, a slične je prihode imala i 2020. i 2019. Ivan Doko također je vlasnik novoosnovane firme I.M.T. DOKO & Co.

Pokrenuta humanitarnu akciju, evo kako možete pomoći Gabrijeli

Index.hr je prošlog ponedjeljka (24. listopada) pokrenuo akciju “Index želja: Budimo sad svi Gabrijelina obitelj” s jednom idejom – Gabrijeli ne možemo vratiti roditelje i brata koji su joj nasilno i tragično oduzeti divljanjem bogataša, ali joj možemo olakšati odrastanje i pomoći pri ulasku u samostalni život nakon punoljetnosti.

Prema podacima od jučer, za Gabrijelu ste uplatili 997.124,95 kuna i 6349,09 eura, odnosno ukupno oko milijun i 45 tisuća kuna.

Kako možete pomoći Gabrijeli?

Akciju pokrećemo uz pomoć Zaklade Solidarna, koju smo odabrali zbog njezine pouzdanosti i besprijekorne povijesti u organiziranju humanitarnih akcija.

Gabrijeli možete pomoći direktnom donacijom na račun Zaklade Solidarna (Fond Desa i Jerko Baković) na sljedeće načine:

IBAN: HR6324020061500078383
Poziv na broj: 11-2022
Model (ako je potreban): 00
Opis plaćanja obavezno: Donacija za Gabrijelu
SWIFT (za uplate iz inozemstva): ESBCHR22

Uplatom preko koda*

https://otpor.media/