Muškarac iz Viteza prijetio premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti


Jučer, 30. novembra obaviještena je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo da je Vlada Kantona Sarajevo zaprimila pismenu pošiljku u kojoj se nalazilo pismo prijetećeg sadržaja upućenog premijeru Kantona Sarajevo, Edinu Forti i njegovoj porodici.

 

O sadržaju navedenog pisma upoznata je dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koja je tom prilikom navedeno djelo okvalifikovala kao krivično djelo "Ugrožavanje sigurnosti", te su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzeli intenzivne mjere i radnje na identifikaciji i pronalasku izvršioca ovog krivičnog djela.

"U saradnji sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a ZDK i Uprave policije MUP-a SBK, identifikovan je i pronađen osumnjičeni, a radi se o E. Đ. rođen 1953.g. u mjestu Preočica, općina Vitez, gdje je i nastanjen, te je danas u popodnevnim satima isti lišen slobode", navedeno je iz Tužilaštva KS.

Po prethodno pribavljenoj naredbi dežurnog sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres kuće i vozila koji su vlasništvo osumnjičenog, na području Viteza.

"Tom prilikom su pronađeni i uz izdatu potvrdu privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom, jedna automatska puška sa pripadajuća dva okvira i municijom, zatim jedan papir formata A4 sa ispisanim prijetećim sadržajem i jedan mobilni telefon", saopćeno je iz MUP-a KS.

Uhapšeni je predat u prostorije za zadržavanje lica lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo i nad istim će se, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nastaviti kriminalistička obrada u cilju dokumentovanja izvršenog krivičnog djela i utvrđivanja motiva istog.

"Ovom prilikom Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo izražava zahvalnost kolegama iz Uprave policije MUP-a ZDK i Uprave policije MUP-a SBK za ostvarenu saradnju i pomoć pri realizaciji današnjih aktivnosti", dodaje se u saopćenju.