OSUĐENIK DENIS ŠABIĆ IZ ZATVORA: ADI JAŠAREVIĆ JE SLAGAO NA MENE I UNIŠTIO MI MLADOST


Deniš Šabić iz Bugojna u KPZ-u Orašje izdržava sedam godina zatvora za saučesništvo u ubistvu.

Napisao je pismo jer smatra da mu je učinjena nepravda, zbog čega je ogorčen. On negira da je imao išta s ubistvom 85- godišnjeg Abduselama Halapića u januaru 2019. godine u Bugojnu.

Mijenjao izjavu

  • Osuđen sam za saučesništvo u ubistvu koje je počinio Adi Jašarević. On je osuđen na 17 godina zatvora, a da olakša sebi dušu i dobije manju kaznu, slagao je na mene i uništio mi mladost. Mijenjao je izjavu nekoliko puta, a sud to smatra vjerodostojnim. Moja jedina greška je što sam znao šta je uradio, a šutio sam zbog svoje sigurnosti – navodi Šabić u pismu.
On je, također, izrazio svoje ogorčenje na rad policije, istakavši da je tada bio maloljetan i imao 17 godina, te da ga je inspektor pokušao nasilu natjerati da prizna nešto što nije uradio.
 

Šabić navodi i da je postupajući tužilac, u razgovoru s njim i njegovim roditeljima i advokatom, obećao da će izmijeniti optužnicu u njegovu korist jer nema dokaza da je učestvovao u ubistvu, ali i da to tužilac na kraju nije uradio.

Sulude ideje

  • A sve činjenice koje je iznio bazirale su se na suludim idejama Adija Jašarevića, koji je zbog svojih krivičnih djela protjeran iz Austrije – naveo je Šabić.

Napisao je u pismu i da je sutkinja odbijala sve dokaze koji su išli u njegovu korist. Navodi da je u martu prošle godine zatražio obnovu postupka i da mu još ništa nije odgovoreno, ali će, kako kaže, nastaviti borbu s „nepravdom koja traje“, prenosi Dnevni avaz.

Nadam se da će ovo moje pismo uroditi plodom i da će mi neko pravedan i pošten pomoći.

Sjekirom usmrtio starca

U presudi se navodi kako je Jašarević, zajedno s maloljetnikom D. Š., 28. januara 2019. usmrtio Abduselama Halapića u bugojanskom naselju Vesela, zadavši mu više udaraca sjekirom i nanijevši mu povrede usljed kojih je preminuo. Nakon toga su ugurali tijelo u trap koji se nalazio unutar ljetne kuhinje i očistili tragove krvi. Napustili su objekt i čekali da padne mrak, pa se opet vratili u kuću i pretražili prostorije. Pronašli su novčanik iz kojeg su uzeli 175 KM, te sa stola još 50 KM. Starac je pronađen mrtav nakon tri dana.

Hayat.ba