Kinezi ostaju u pritvoru nakon otmice u Brčkom, kidnapovali su sunarodnjake


Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv troje kineskih državljana s privremenim boravkom u Brčkom, zbog otmice dvoje sunarodnika izvedene u tom gradu u maju prošle godine.

 

Pedesettrogodišnji Sun Baowei, 42-godišnji Sun Xudong i 46-godišnja Wang Shurui, optuženi su da su 5. maja prošle godine ispred NEA Boutique Hotela, s ciljem iznude novca oteli sunarodnike Z. J. i H. G.

"Baowei i Xudong terete se da su 5. maja, oko devet sati, u namjeri da od Z. J. iznude poslovni dug, s dva tjelohranitelja sačekali izlazak oštećenih iz hotela, a zatim ih uz prijetnje uveli u automobil i odvezli u obližnji stan trećeoptužene Shurui. Tu su ih protupravno držali do večernjih sati i prijeteći im pištoljima uslovljavali da prvooptuženom na ime duga iz ranijih poslovnih odnosa vrate iznos od 125 hiljada eura", navodi se u optužnici.

Kako ističu iz Tužilaštva Brčko distrikta, Xudong je pri tome pokazivao pištolj i palicu prijetivši napadom na život i tijelo oštećenih, dok je Baowei upućivao ozbiljnu prijetnju da će im polomiti noge i ruke.

"Istovremeno, tjelohranitelji Baoweia su im govorili da neće izaći iz stana dok se ne riješi problem s novcem, ukazujući im čak da znaju gdje su njihove porodice, dok je Shurui ukazivala da su prijetnje ozbiljne i kako neće dugo imati strpljenja. Koristeći telefon koji mu je ostavljen za kontakte radi slanja novca, Z. J. je uspio poslati poziv u pomoć prijatelju, koji je uveče tog dana događaj prijavio Policiji Brčko distrikta", ističu iz tužilaštva.

Otmičari su ubrzo uhapšeni, a uviđajem na mjestu počinjenja krivičnog djela policija je pronašla dva pištolja, koje je neovlašteno posjedovao drugooptuženi Xudong.

"Usljed opasnosti od bjekstva, a nakon hapšenja i predaje osumnjičenih Tužilaštvu, podnesen je prijedlog za određivanje pritvora za Baoweia i Xudonga, kojeg je sud prihvatio, dok su za Shurui predložene i određene mjere zabrane. Uspješno koordiniranu istragu, vođenu u intenzivnoj saradnji s policijom, pužilaštvo je okončalo podizanjem optužnice 8. decembra 2022. godine", navode iz tužilaštva.

Baowei, Xudong i Shurui optuženi su pred Osnovnim sudom za krivično djelo otmice, počinjeno u sastavu grupe. Usto, Xudong je optužen i za krivično djelo neovlaštena nabavka i držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje. U fazi prethodnog saslušanja pred sudom, optužnica je u cijelosti potvrđena 27. decembra 2022. godine.

Klix.ba