Predložen jednomjesečni pritvor za 10 osoba osumnjičenih za napad u Sarajevu


Tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo predložila je 16. januara sarajevskom Opštinskom sudu jednomjesečni pritvor za svih deset osoba koje su uhapšene dan ranije nakon napada na grupu roditelja djece iz Beograda koja su učestvovala na regionalnom turniru u Sarajevu.

Oni su osumnjičeni zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje.

“Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela”, ističe se iz Tužilaštva KS..

Napad se dogodio u sarajevskom naselju Ilidža u subotu, 14. januara, kada je jedan od roditelja učesnika turnira iz Beograda povrijeđen nožem.

Radi se o roditelju dječaka iz Beograda koji igra na Dječjem međunarodnom fudbalskom turniru u jednom hotelu.

Napad su osudile gradske i kantonalne vlasti u Sarajevu.

Samir Avdić, ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo za Radio Slobodna Evropa je izjavio 15. januara kako su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i on obišli povrijeđenog roditelja.

“Otišao sam na Ilidžu i obratio se kompletnoj strukturi, trenerima, dječacima i djevojčicama sa Zvezdare. Izvinio sam im se zbog nemilog događaja i rekao im da su uvijek dobrodošli u Sarajevo”, izjavio je Avdić.

On je dodao da ovaj nemili događaj ne treba nikad da prekine bilo kakve sportske događaje.

“Siguran sam da ćemo i dalje kao grad nastaviti s organizacijom i podrškom sportskih događaja u kojima će sudjelovati svi”, poručio je.

Istovremeno, 14. januara navečer, gradonačelnica Sarajeva je osudila nasilje koje se desilo na međunarodnom dječijem turniru na Ilidži.

“Sarajevo je otvoren grad. Uvijek protiv nepravde i nasilja, bez obzira odakle dolazi. Zaštitnik čovjeka, života i slobode. I večeras dižemo glas protiv nasilja u odbrani čovjeka i ljudskih vrijednosti. Svi naši gosti su dobrodošli. Tako je uvijek bilo i uvijek će biti”, napisala je Karić na Facebook profilu.

I predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto je na svom Twitter nalogu saopštio kako očekuje privođenje napadača na goste iz Beograda.

Dječiji malonogometni turnir je trajao od 12. do 15.januara.

Na turniru su učestvovala djeca od sedam do 14 godina.

RSE