KREDITNA PREVARA ROMA IZ VITEZA: U Općinskom sudu Travnik uskoro veliko suđenje, predložena čak 64 svjedoka


KREDITNA PREVARA ROMA IZ VITEZA: U Općinskom sudu Travnik uskoro veliko suđenje, predložena čak 64 svjedoka


Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv 1. D.J. zbog izvršenog produženog krivičnog djela nesavjestan rad u službi iz člana 387. stav 1. u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, 2.  A.Č. zbog izvršenog produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja iz člana 383. stav 1. u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, 3. A.O., zbog izvršenog produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja iz člana 383. stav 1. u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, 4. S.G. zbog izvršenog produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja iz člana 383. stav 1. u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine te 5. T.T., zbog izvršenog produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja iz člana 383. stav 1. u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

 
- Advertisement -
 

Optuženima se stavlja na teret da su lokalno stanovništvo Romske nacionalnosti naselja Sofa, općina Vitez, doveli u zabludu da na svoju štetu potpišu Ugovore o kreditima na iznose od 9.000,00 KM i 1.000,00 KM uz isplatu istim novca u iznosu od 500,00 KM, lažno im prikazujući da se radi o donaciji koju Mikrokreditna organizacija iz Sarajeva daje socijalno ugroženim kategorijama i nezaposlenim licima i koja sredstva neće morati vraćati, tražeći od istih da potpišu bjanko dokumentaciju, svjesni da na taj način mogu nastupiti štetne posljedice za oštećene i htijući to, a zatim su naknadnim krivotvorenjem dokumenata u prostorijama fondacije, organizacijski dio Zenica, dodali ostalu dokumentaciju potrebnu za odobravanje kredita i to: plana otplate kredita, mjenice i mjenične izjave, iste pretvorili u kreditna zaduženja sačinjavanjem Ugovora o investicionom kreditu za stalna sredstva na iznose od 9.000,00 KM i Ugovor o DB- Enterprise kreditu za obrtna sredstva na iznos od 1.000,00 KM, vežući ih za jedno ime, i stavljajući potpise na dijelovima ugovora gdje su predviđeni potpisi kreditnih službenika koji su učestvovali u realizaciji kredita, isplati novčanih sredstava, a potom su sporni ugovori uneseni u elektronski sistem baze podataka i isti prikazani kao zaduženja oštećenih

Predmetna optužnica je potvrđena u cijelosti od strane Općinskog suda u Travniku.

 

U optužnici je predloženo saslušanje 64 (šezdesetčetiri) svjedoka,  jednog vještaka, čitanje i uvid u 468 (četiristotinešezdesetosam) materijalnih dokaza.

Tekst: Kantonalno tužilaštvo Travnik