U izraelskim napadima na Gazu ubijeno 8.005 Palestinaca, uključujući 3.342 djece


U izraelskim napadima ubijeno je 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba, prema podacima Ministarstva zdravstva u enklavi pod opsadom

Gaza

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 8.005 Palestinaca, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi, javlja Anadolu.

Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju "Al-Aqsa Flood" - višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari, u subotu je najavio "proširenje vojnih operacija", prelazeći na "sljedeću fazu rata protiv Hamasa".

Šef Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, govoreći u nedjelju u Katmanduu, u Nepalu, ponovio je svoj apel za "trenutni humanitarni prekid vatre, bezuslovno oslobađanje svih talaca i isporuku stalne humanitarne pomoći u opsegu koji zadovoljava potrebe naroda Gaze".


Text vijesti