Mladi odlaze iz BiH između ostalog i zbog izjava da su hiperprivilegovana kasta


Ne stišava se bura u Kantonu Sarajevo zbog iznosa subvencija za mlade, koji rješavaju stambeno pitanje.

Nakon što su nezadovoljni korisnici, zbog duplo manjeg iznosa od obećanog, organizovali proteste, oglasila se Mia Abazović, inače poslanik u Parlamentu BiH.

Ove mlade ljude čija subvencija iznosi manje nego njena mjesečna plata, nazvala je hiperprivilegovanom kastom, što je izazvalo burna reagovanja.

“Hiperprivilegirana kasta koja ima novca priuštiti si enormno visoke cihene stanova u KS zahtjeva više?! Nije vam se trebalo dati ništa”.

Ovo je poruka Mie Abazović, državne zastupnice mladima koji nisu dobili obećani iznos subvencije za svoju prvu nekretninu u Kantonu Sarajevo.

Ona trenutno iznosi 4.800 maraka.

“Obmanuti smo videom od strane Naše stranke od prije par godina gdje sam premijer Nihad Uk govori o tome kako će subvencija biti povećana u iznosu do 12 hiljada i to u cijeloj BiH”, kazala je Alma Mečević.

Uprkos revoltu, oštrim reakcijama, zastupnica je poručila da ostaje pri svom stavu.

Tužno i žalosno ponašanje jedne zastupnice, poručuje sociolog Vasić.

“Za jedan tako visok politički status, za tako ozbiljan državni dom, za tako ozbiljan društveni status koja bi trebala da ima i neke moralne karakteristike koje uopšte ne posjeduje. Nazvati mlade ljude kastom u Bosni i Hercegovini, nekim pogrdnim imenima, zaista je drsko i bezobrazno”, kazao je Vladimir Vasić, sociolog.

Zbog ovakvih mladi napuštaju BiH, kaže Vasić.

Pitali smo ga šta tačno znači biti hiperprivilegovana kasta?

“Neka gospođa objasni šta to znači, ja neću svoj akademski aranžman da trošim na dotičnu osobu zato što to ne zaslužuje. Zato što se svrstavam među mlade ljude i uvijek ću biti na strani mladih ljudi i takvim političarima u BiH moramo da stavimo jedan veliki iks preko njihovog imena, ne u smislu da ne glasamo za njih nego da ih potpuno odstranimo iz političkog života”, poručio je.

Da rezimiramo, prema definiciji Abazovićeve, u Bosni i Hercegovini je hiperprivilegovan onaj koji je primoran da svoju prvu otplaćuje minimum dvadeset godina.

Da Abazovićeva nije jedina koja tako misli pokazuje nedostatak reakcija i osuda sa političke scene, pa čak i njenog političkog šefa.