Iako se tih dana, posebno u većim gradovima poput Banjaluke, Doboja, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, mogla vidjeti velika gužva u trgovinama, tržnim centrima, buticima, kafićima, restoranima, hotelima, i iako smo bili svjedoci značajno velike posjete stranih državljana Republici Srpskoj, ni to nije pomoglo domaćim trgovcima, ugostiteljima i drugima da bude povećan promet u njihovim radnjama.

Ovo pokazuju podaci Poreske uprave Republike Srpske, prema kojima je ukupni promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj u periodu od 30. decembra 2023. godine do 9. januara ove godine iznosio 238,1 miliona maraka, dok je na iste dane godinu ranije promet iznosio 302,7 miliona maraka, što je za čak 65 miliona KM više nego u ovoj godini.

Kada je u pitanju samo Grad Banjaluka, koji je najveća lokalna zajednica i administrativni centar Republike Srpske, promet preko fiskalnih kasa za vrijeme novgodišnjih praznika od 30.12.2023. do 2.1. 2024. godine iznosio je 20,2 miliona KM, dok je u istom periodu godinu ranije iznosio 33,5 miliona maraka, što pokazuje da stanje ništa bolje nije bilo ni u Banjaluci, kroz koju se bukvalno nije moglo proći tih dana od gužve, piše portal banjalukanet.

Očigledno je većina njih išla u kupovinu, ali sa mnogo manje novca na raspolaganju nego godinu dana ranije.