Njemačka: Izazvan požar na gradilištu bosanske džamije, na krovu pronađen nacistički simbol


Na stranici džemata u Essenu se može vidjeti da je izgradnja džamije bila u toku te da prikupljaju novac za nju, a oglasili su i povodom podmetanja požara

U njemačkom gradu Essenu, dvojica muškaraca sinoć su pokušala zapaliti gradilište bosanskohercegovačke džamije.

Kako javljaju mediji u Njemačkoj, alarm na gradilištu džamije u ulici Karnaper Strasse u Essenu se oglasio u petak navečer (19. januara), nakon čega je pozvana i policija kojoj je prijavljeno da su dvije osobe oko 22.10 sati ušle u dvorište gradilišta džamije i podmetnule požar.

Policija iz Essena je stigla nekoliko minuta kasnije i uhapsila dvojicu Njemaca (18 i 19 godina). Oni se sumnjiče da su zapalili građevinski materijal i plastične folije na vratima i krovnim prozorima džamije u izgradnji, te je na krovu pronađen kukasti krst.

Državna sigurnost je odmah preuzela istragu i pretresla njihove stanove u kojima nisu pronašli ništa. S obzirom na to da uhapšeni dvojac u proteklom periodu nije primijećen kao politički aktivan niti su činili krivična djela koja bi se mogla povezati sa ovim slučajem paljenja gradilišta džamije, pušteni su na slobodu.

Zgrada džamije nije izgorjela, ali je pretrpjela štetu na prozorima i vratima gdje je požar podmetnut. Na stranici džemata u Essenu se može vidjeti da je izgradnja džamije bila u toku te da prikupljaju novac za nju, a oglasili su i povodom podmetanja požara.

- Duboko smo šokirani napadom na našu zajednicu, koji ujedno predstavlja napad na vjerske slobode u našoj zemlji, kazali su iz bosanskohercegovačkog džemata u Essenu.