TRAGEDIJA U HRVATSKOJ: Mlada doktorica počinila samoubistvo zbog linča na društvenim mrežama

 

Linč. Istu će riječ upotrijebiti svi kad govore o smrti mlade međimurske liječnice, koja je prije nekolika dana uzela šaku tableta i oduzela si život. Prije tog tragičnog čina stotine ljudi, koji je nisu poznavali, na društvenim mrežama grubo su je vrijeđali, preispitivali njezinu stručnost, pisali gadosti o mladoj ženi koja je samo radila svoj posao u noćnoj smjeni na Božić.

 

Komentari su bili odgovori na post nezadovoljne Međimurke načinom na koji je na hitnom prijemu Županijske bolnice Čakovec tretiran član njezine obitelji. Prigovori se nisu odnosili na rad liječnice, nego na njezinu "bahatost". Uslijedila je lavina komentara iživljavanja prema mladoj doktorici. Pribijalo su je na stup srama. Nemarna, odvratna, bahata, nesavjesna, bez morala, tko joj je dao liječničku kutu, nikad nije čula za Hipokratovu zakletvu, da je netko njezin drukčije bi se ponašala. Uglavnom, nula od liječnice i osobe

Autorica posta bolnici je poslala i službenu pritužbu na liječnicu, koja je upućena u standardnu proceduru.

Tridesetogodišnja doktorica u subotu ujutro pronađena je mrtva u svom zagrebačkom stanu. Iako je njezino tijelo još na obdukciji, Jutarnji saznaje da je počinila samoubistvo. Pored njezina beživotnog tijela pronađeno je 20 praznih pločica tableta. Popila ih je između 25. i 27. siječnja u svom zagrebačkom stanu, gdje je boravila tijekom tjedna zbog specijalizacije hematologije na zagrebačkoj klinici. Vikendima se vraćala u Međimurje i odrađivala smjene na odjelu hitne medicine. Facebook post je zajedno sa svim komentarima u međuvremenu izbrisan, kao i njezin život.

Doktorica, čije puno ime nećemo navoditi zbog zaštite obitelji, vjeruju kolege i obitelj, podlegla je linču na društvenim mrežama. Nije se mogla nositi s hordom razularenih komentatora, reći će jedan sugovornik - njezinih egzekutora.

- Poznajem svoju sestru, bile smo bliske. Bila je vedra, vesela, nasmijana i dobra. Predana svom poslu. Baš je bila odlično. Nedavno smo se veselili na mom vjenčanju, bila je presretna kad sam rodila, a ona dobila nećaka. Na dan poroda odmah je došla iz Zagreba. Dolazila mi je u bolnicu, obožavala bebu. I sama je tu počela razmišljati o bebi sa svojim partnerom. Slala sam joj slike bebe, baš je bila sretna. Ovaj linč uopće ne želim komentirati. Ne znam što joj je bilo u glavi. Znam samo da nam je ništa neće vratiti. Sad samo želimo mir i dostojanstveno se oprostiti od nje. Ništa nam je neće vratiti, nikad više nećemo imati priliku razgovarati njom, vidjeti je - rekla je za Jutarnji uplakana sestra.