REZULTATI AKCIJE ‘INDEX’: ŠEST UHAPŠENIH I ODUZETA ZNAČAJNA DOKUMENTACIJA


REZULTATI AKCIJE ‘INDEX’: ŠEST UHAPŠENIH I ODUZETA ZNAČAJNA DOKUMENTACIJA

 

 

Kroz operativnu akciju “Index”, koju su danas realizirali policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), šest osoba našlo se iza rešetaka.

Pretresi su obuhvatili 13 lokacija širom Bosne i Hercegovine, u gradovima poput Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica. Osumnjičeni su odvedeni na kriminalističku obradu, dok će njihov dalji status odlučiti nadležno tužilaštvo.

U akciji su otkrivene značajne količine dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, kao i dokumentacija povezana s finansijskim poslovanjem pravnih lica. Pored toga, privremeno su oduzeti novac, računari i drugi materijal koji bi mogao biti relevantan kao dokaz u krivičnom postupku.

Ova operacija usmjerena je na procesuiranje navodnih nezakonitosti koje su povezane s privatnim visokoškolskim institucijama u zemlji.

 

Sud Bosne i Hercegovine, uz nadzor Tužilaštva BiH, izdao je nalog za pretrese, a u realizaciji su sudjelovali i policijski službenici Federalne uprave policije, Ministarstava unutrašnjih poslova različitih kantona.

Očekuje se daljnji razvoj događaja nakon kriminalističke obrade osumnjičenih.