Kako zaštititi imovinu u sezoni godišnjih odmora


Kako zaštititi imovinu u sezoni godišnjih odmora: Dobar komšija, siguran stan.

Zaboravite objave s mora na društvenim mrežama, provalnici ih prate
Brojne policijske agencije pozvale su građane da tokom ljetnog perioda i sezone godišnjih odmora posebnu pažnju posvete zaštiti svoje imovine prilikom izlaska iz domova i odlaska na duža putovanja te na taj način spriječe da njihova imovina bude meta izvršilaca krivičnih djela.

Spuštanje roletni

Ukoliko se zna da su među krivičnim djelima najbrojnija upravo ona protiv imovine, u šta spadaju pljačke, razbojništva, krađe i provalne krađe, tada je svakako potrebno prihvatiti savjete koje daje policija. U policijskim statistikama, meta napada su najčešće upravo stambeni objekti.

Osnovno je da se uvijek, u svakoj prilici, zaključavaju ulazna vrata i zatvaraju prozori ili balkonska vrata, bez obzira na to koliko dugo ste odsutni.
Preporučljivo je da se, u skladu s mogućnostima, pored glavne brave na ulaznim vratima, ugradi i dodatna, odnosno pomoćna brava, te tehnički sistemi zaštite kao što su osvjetljenje objekata sa senzorima pokreta, alarm i videonadzor.

Ključ od ulaznih vrata nikada ne treba ostavljati ispod otirača ili u predmetima koji se nalaze ispred vrata, jer su to za većinu uobičajena mjesta, što je poznato i provalnicima. Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primijete da su roletne spuštene nekoliko dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.

Sumnjive osobe

Iz policije dodaju da je poželjno da se za vrijeme dužeg odsustva u domovima ne ostavljaju novac, nakit i ostale dragocjenosti, već da ih ponesete sa sobom ili povjerite na čuvanje.

Građanima se prilikom napuštanja doma na duže vrijeme savjetuje da o tome obavijeste komšije ili rodbinu, koji će izvršiti obilazak njihovih stambenih jedinica.
Na društvenim mrežama ne objavljujte fotografije niti slične informacije koje potvrđuju da ste trenutno odsutni van mjesta prebivališta, odnosno na godišnjem odmoru.
Iz policije apeliraju da, u slučaju uočavanja neuobičajenih dešavanja, kretanja nepoznatih osoba, posebno oko objekata čiji su vlasnici odsutni, pozovu besplatan servisni broj 122 ili uočeno prijave najbližoj policijskoj stanici.

Lopov u izvidnici

Prije nego što izvrši provalu u vaš stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se izvinjava i čudi se kako taj ne stanuje baš tu. Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata zvanog „češalj“, lomi uz pomoć naprave „top lomač“ ili najobičnijim kliještima, tzv. papagajkama.

Crna statistika
7.651 krivično djelo protiv imovine izvršeno 2023. u FBiH