10 holivudskih filmskih klasika koje morate pogledati barem jednom u životu


Magloviti i hladni dani motiviraju nas na ležanje ispred televizora pa smo se odlučili prisjetiti nekih od najvećih filmskih hitova svih vremena.

Pandemija, magle i niske temperature znače da više vremena no ikad prije provodimo u toplini i udobnosti svoga doma. Iako nas na sve strane bombardiraju novim serijama, miniserijama i hit filmskim novitetima, ponekad nam godi ponoviti pomalo zaboravljeno filmsko gradivo i večer provesti gledajući neki od holivudskih klasika.

Idealni za kraćenje dugih večernjih sati ili pak višesatno gledanje tijekom vikenda, ovi su stari klasici iz zlatnog doba Hollywooda uvijek dobra opcija. Od crno bijelih romantičnih priča, preko dramskih i kriminalističkih hitova pa sve do pustolovnih filmova, donosimo vam listu koja krije neke od najpopularnijih filmskih naslova koje morate pogledati barem jednom u životu.

 

Vrhunska režija i scenariji, uz glumačke velikane poput Audrey Hepburn, Katharine Hepburn, Humphrey Bogarta, Vivien Leigh, Clark Gablea, Gregory Pecka ili pak Grace Kelly jamče dobru zabavu i kvalitetno provedenih par sati. Atmosfera crno-bijelih filmova, magija starog Hollywooda, ali i teme o kojima ovi naslovi govore, sjajan su bijeg od stvarnosti, a istovremeno potiču i na razmišljanje o ljubavi, životu i obitelji.

Večeras stoga pripremite kokice, vaš omiljeni napitak i uživajte u maratonu vječnih filmova koji i godinama nakon premijere nasmijavaju, zabavljaju i iznova oduševljavaju publiku.

“Casablanca” (1942.)

“Čarobnjak iz Oza” (1939.)

“Zameo ih vjetar” (1939.)

“Divan život” (1946.)

“Sunset Boulevard” (1950.)

“Praznik u Rimu” (1953.)

“Prozor u dvorište” (1954.)

“Psiho” (1960.)

“Ubiti pticu rugalicu” (1962.)

“Pogodi tko dolazi na večeru” (1967.)