Književnica Vernesa Manov: Čestitka djeci cijelog svijeta povodom 20.11. – Međunarodnog dana djeteta


                       DRAGA DJECO, DANAS JE  20.11. – VAŠ DAN I

       OD SRCA VAM SVIMA ČESTITAM MEĐUNARODNI DAN DJETETA!

Draga naša djeco, djeco naše zemlje i cijeloga svijeta, danas je  20.11. – Vaš dan – Međunarodni dan djeteta!

Samim tim što imate svoj, međunarodni dan, znači da ste biti svima, cijelom čovječanstvu.

20.11. je kao Međunarodni dan djeteta priznat 1989. godine kada je stupila na snagu Konvencija o pravima djeteta.

Konvencija UN-a o pravima djeteta je dokument koji je donijela Glavna skupština UN-a na svojem zasjedanju, 20. studenog 1989. godine.

Rječju „konvencija” ističe se da je to dogovor i sporazum koji obvezuje države-članice UN-a na njegovu realizaciju, dakle svojevrstan međunarodni zakon.

Prihvatile su ga 193 države u svijetu. 

Odrasli znaju biti čudni, po riječima Malog Princa.

Znaju imati nerazumne postupke, činiti da mržnja i zlo vladaju ovim svijetom.

U tom općem ludilu, najviše stradate VI, DJECA OVOGA SVIJETA!

To se nikada ne bi smjelo događati, ali mnoga djeca u svijetu pate upravo zbog kršenja temeljnih prava na  život, roditelje, zdravstvenu zaštitu, slobodu, obrazovanje, hranu i osnovne uslove za život.

Na mnogim kontinentima i zemljama djeca nemaju krov nad glavom, vrše se torture u ratnim dešavanjima i iako ljudi znaju da je to zlo, ne prestaju sa nekim zlim radnjama koje štete najviše djeci, na kojoj, kako se u izreci veli, svijet i budućnost ostaju.

Ipak, mnogi od nas, odraslih,  nismo zli i želimo djeci sve najbolje. Želimo da žive sretno, da provode dane djetinjstva i tinejdžersko doba u najboljim uslovima. Činimo sve da stvaramo prilike za što sretnije i humanije djetinje doba.

Kao roditelji, kao odgajatelji, umjetnici, posvećujemo svoja  znanja, profesionalne orijentacije, umjetničke i ostale, sveljudske humane porive prema Vama, kako bi čovječanstvo bilo bolje i ljepše jer ste Vi, najdivnija bića na svijetu, DJECO, dio najljepšeg trajanja našeg postojanja.

Ovogodišnji Dan djeteta cijeli svijet dočekuje, kao i sve ostale dane i trenutke pod uslovima pandemije koja hara cijelim svijetom.

Vaše osmijehe u školama i na školskim dvorištima, na ulicama i u dvorištima kriju zaštitne maske. Distancirani  ste jedni od drugih. Stalne su i  napomene koje upućujemo mi, odrasli, Vama, djeci, da ne zaboravljate čistiti i dezinficirati ruke.

Vaše zadaće su u online učionicama i na raznim IT platformama.

Sve ovo navedeno, i još mnogo okolnosti koje slijede uz i proizilaze iz navedenog, čini Vašu generaciju, također, opterećenu i specifičnijom od onih prije Vas.

Mi, odrasli, pričamo Vam kako smo odrastali. Pune su fioke i folderi na internetu žala današnjih odraslih za našim vremenima djetinjstva.

Nikom, ama, baš nikom nije naumpalo, da prizna da ste Vi, današnja djeco, ustvari veći i hrabriji heroji od nas.

Lahko je odrastati u okolnostima bez globalnih nevolja!

Da, da!

Vi, kako Vas mnogi nazivaju te „internetske generacije“, ipak niste bez svojih emocija, svojih spoznaja i svojih vizija.

Mi, odrasli, rijetko ćemo kada priznati da smo ušli u Google učionice, Fb profile, na Zoomove sa manje informatičkog umijeća od Vas.

Za razliku od nas, odraslih, koji na Vas često dižemo salve galame ako nešto niste uradili za roditelje, nastavnike, komšiluk kako treba.

Vi se, i svaka Vam čast na tome, DJECO NAŠA, niste ni uznemirili , niti izgubili strpljenje sa mnogima od nas, kada smo lutali po ovom tehnologijskom bespuću koje osvojismo zahvaljujući Vašem strpljenju.

Zbog toga, generalno i globalno, za mene,

ste svi Vi,

SVA DJECA OVOG SVIJETA – NAJVEĆI HEROJI OVOG VREMENA!

Čestitam na toj velikoj snazi Vaših malih srca i od srca Vam čestitam DAN DJETETA,

uz melodiju posvećenu upravo Vama, DJECI SVIJETA, sa porukom „MI SMO SVIJET, MI SMO DJECA“!

„We are the world“!

https://www.youtube.com/watch?v=FhzWCLtCcBA

 Vernesa Manov, književnica