Tužno pismo posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića u kojem moli papu za pomoć u borbi protiv osmanske invazije


Dolaskom na mjesto bosanskog kralja 1461. godine, posljednji bosanski vladar Stjepan Tomašević je užurbano radio kako bi na sve strane pridobio pomoć od sve izvjesnije osmanske vojske, koja se spremala da u potpunosti pokori Bosnu i sruši njezinu srednjovjekovnu kraljevinu. Jedno takvo pismo pomoći je poslao i papi Piu II, 17. oktobra 1461. godine u kojem ga moli da pomogne Bosni. U pismu kaže:

“Dojde glas kraljevstvu mi kako car turski Muhamed namjerava dojdućeg ljeta udariti s vojskom na mene i da je zato sve potrebito prigotovio. Toliko sili turačkoj ja sam ne mogu odoljeti. Umiljeno sam molio ugarsku i bnetačku gospodu i Jurija Kastriota jeda bi mi u ovoj nevolji pohitali u pomoć, što molim i tebe, svepočtenog, umnožnog i presvijetlog gospodina i oca. Ja ne ištem zlatnih brda, ali bih bio rad da moji neprijatelji kao i ljudi u mojoj zemlju uznaju kako mi tvoja pomoć neće uzmajkati. Jere, ako Bošnjani budu vidjeli da u ovaj rati neće biti sami i da će im mnogi ini pomoći – hrabrije će u rat iti i vojevati, a tagdi i turačkoj vojska neće bez straha u moje vladanije naprasno ulisti. Prilazi u moju zemlju su veoma teški, a tvrde na mnogima mjestima nedobitne, tere ne dopuštaju da se prodre u moje kraljevstvo…”

U pismu je također naveo “i moja će propast povući sa sobom i mnoge druge”, što je i bilo tačno. Ozbilnija pomoć nikada nije stigla. Jedina podrška je bila papinska kruna koja je iz Vatikana stigla, a njom je Stjepan okrunjen za kralja. Time je on postao jedini bosanski kralj koji je okrunjen krunom iz Vatikana. Osmanska vojska je dvije godine kasnije, u manje od mjesec dana borbi, srušila srednjovjekovno bosansko kraljevstvo. Istina, preživjele bosanske čete će nastaviti pružati otpor i godinama kasnije, ali će tim događajem i pasivnošću Evrope biti srušeno jedno moćno srednjovjekovno kraljevstvo, a tvrdnja posljednjeg bosanskog kralja se u potpunosti obistila jer će Evropa u narednih 300 godina jedva izlaziti u kraj sa moćnom osmanskom vojskom, a na tom putu će biti srušena i moćna ugarska kraljevina. Tek kada je Bosna pala u Veneciji je 14. juna 1463. godine napisano “pred očima svijeta izgorjelo je jedno ugledno kraljevstvo”.