Jezero u Zanesovićima


Jezero u Zanesovićima kao turistički potencijal Jezero Zanesovići smješteno je u istoimenom selu, u dodiru prostora MZ Gračanica i MZ Odžak, na području općine Bugojno. Od grada udaljeno je oko 10 kilometara na relaciji Bugojno-Gornji Vakuf-Uskoplje, a do samog jezera vodi asfaltna putna infrastruktura. Nastalo je na mjestu bivšeg površinskog kopa uglja. Jezerom gospodari SRD “Bugojno” koje je osnovano 1946. godine. Konstantnim radom i zalaganjem članova SRD “Bugojno” i prijatelja udruženja ovo jezero postaje sve atraktivnije i privlačnije za ribolovce, ali i za druge goste koji jezero posjećuju u ljetnom period gdje pronalaze mir i osvježenje u toplim ljetnim danima. Obale jezera su osvijetljene rasvjetom, a također tu se nalazi ribolovačka kuća koja je dostupna za korištenje svim ljudima dobre volje.

Pored tog konstantno se radi na daljem uređenju obale kako bi posjetioci imali što bolje uslove prilikom boravka na jezeru.154 Zbog bogatog i raznovrsnog ribljeg fonda najmnogobrojniji gosti su ribolovci koji dolaze iz raznih gradova i tu pišu svoje pozitivne ribolovne priče. Od ribljih vrsta u jezeru su zastupljene: šaran, amur, babuška, linjak, klen, smuđ, som i pastrmka. Iz godine u godinu riblji fond je sve bogatiji što pokazuju upecani kapitalni primjerci riba koji ribolovce tjeraju da posjete jezero ponovo. Ribolov se obavlja u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, gdje su propisane mjere o količini ulovljene ribe, minimalnim dimenzijama ribe i cijeni ribolovne dozvole. Na jezeru se već tradicionalno održavaju općinska takmičenja udicom na plovak, a u nekoliko navrata bilo je domaćin i kantonalnog takmičenja. U vezi s navedenim, SRD Bugojno je tokom 2020. i 2021. godine, „zajedno sa prijateljima, otvorili su mogućnost gradnje i uređenja jezera Zanesovići i njegove obale za sve ljubitelje prirode, ribolova i dobre energije. Uređenje obale jezera Zanesovići i izgradnja novih sadržaja, šadrvana, mogli bi da privuku još turista na Jezero. Potencijali koji bi zadržali turiste u ovoj Opštini stvorili bi veće mogućnosti za ribolov, kao i okolna mjesta sa kojih se pruža pogled na Jezero i prirodu koja ga okružuje.

SRD Bugojno, zajedno sa prijateljima, u proteklom periodu su uradili veliki korak: napravljena je rasvjeta, dovedena voda za piće i tuširanje, postavljena su tri šadrvana, te je uređena obala na glavnom kupalištu. Uskoro najavljuju poribljavanje jezera i izgradnju platformi za pecanje. Ono što je predviđeno da se uradi u narednom periodu bit će projekat koji ima za cilj privući sve zaljubljenike u ribolov ali ujedno i stvoriti buduće mjesto za razvoj turizma. Idejni projekat zamišljen je na način da stvori sigurnije uslove onima koji budu u posjeti ovom jezeru, samoodrživost Jezera, odvojena mjesta za kupanje, te procvat ribolovnog turizma. Idejnim rješenjem naglasit će se uređenje kupališta i jezera kao i oživljavanje obale.

Smatra se da se minimalnim ulaganjem na području jezera može aktivirati turizam tokom čitave godine. Povećanje posjećenosti jezera Zanesovići doprinijelo bi razvoju i drugih potencijala, jer aktiviranjem ovakvog potencijala unaprjeđujemo i druge. 157 Očekuje se da će realizaciju Idejnog projekta jezera Zanesovići pomoći i općina Bugojno, kao i Rudnik lignita „Gračanica“. Kada se imaju u vidu privredni i turistički potencijali Rudnika lignita „Gračanica“, jezera Zanesovići, Kamenih svatova, te lokaliteta Susid grada, jasno je da mještani Gračanice, pa i šire očekuju da se kroz ulaganja i podršku općina Bugojno i Gornji Vakuf-Uskoplje pristupi izgradnji turističkih i drugih objekata koji će biti u funkciji daljeg razvoja ovog kraja, odnosno podizanja životnog standarda. Činjenica da Rudnik lignita „Gračanica“ do sada potpuno rekultivisao 65 hektara zemljišta spremnog da se uključi u društveno korisnu namjenu, te da je bogat riblji fond u jezeru Zanesovići, kao i u revirima rijeke Vrbas na području Gračanice, nema sumnje da je u skoroj perspektivi moguće očekivati i dalji razvoj turističke industrije, proizvodnju solarne energije, proizvodnju voća, žitarica i dr.

Ahmed Kico

Gračanica u Skopaljskoj dolini