Knjiga Ibrahima Čustića “Mjesečina nad mušepcima Bosne” promovisana u Donjem Vakufu


U okviru kulturno-vjerske i sportske manifestacije “ 512. Dani Ajvatovice” , večeras su Donjovakufljani, dragi prijatelji i gosti imali priliku uživati u predivnoj i nesvakidašnjoj promociji knjige “ Mjesečina nad mušepcima Bosne” , autora Donjovakufljanina Ibrahima Čustića.

Čovjeka koji je život poklonio umjetnosti, svoj grad prezentirao je širom svijeta, noseći dašak sa Vrbasa, u neke daleke gradove i zemlje. Večeras u svome gradu, želeći sačuvati od zaborava davna vremena, neke drage ljude koji su živjeli u našim mahalama i sokacima, pokazao je duh vakufske čaršije, dušu ovog malog gradića, kroz 18 priča. Inače, tri priče iz ove knjige nagrađane su od strane Radija BIR prvim nagradama za ramazansku priču, pa tako nije ni slučajno što je promocija knjige “Mjesečina nad mušepcima Bosne”, svrstana u ovogodišnji program Dana Ajvatovice.

Koliko su priče kvalitetne te koju poruku nose kako mladim generacijama, tako i kroz formu književnosti, govori i podatak da su te priče adaptirane od strane najboljih glumaca iz Zenice, a jedna od njih je i glumica Faketa Salihbegović Avdagić, čiju audio projekciju radio price “Hebdžet” su večeras naši sugrađani imali priliku pogledati i poslušati u okviru promocije knjige “Mjesečina nad mušepcima Bosne”.

“ To je knjiga posvećena dragim ljudima kojih više nema i mahalama koje više ne postoje. Dakle, to je specijalan poklon i otimanje od zaborava, tih dragih ljudi, naših mahala koje više ne liče na one bivše. Ja želim podsjetiti naše čitaoce, na sve te ljude i te mahale. Knjigu sam pisao u jednom finom, prefinjenom islamskom duhu, sa finim žargonom i sa terminologijom i vokabularom, koji sam ja zapamtio u svojoj kući”- o knjizi je istako autor Ibrahim Čustić.

Promotori knjige “Mjesečina nad mušepcima” večeras su bili mr.dipl.ing Kemal Čolak, te Amer Čolak diplomirani komparativista i bibliotekar. Također, prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf, Amir ef Čavak, koji je istakao značaj ovakvog kulturnog događaja, kojim će se oplemeniti ovogodišnji sadržaji manifestacije Dani Ajvatovice.

U okviru programa promocije autor je svojim posjetiocima u svom prepoznatljivom stilu poklonio dramsko – muzički performans priče “Naizvrat vakat ”.

Audio snimak sa promocije “ Mjesečina nad mušepcima”, emitovat ćemo u emisiji Četvrtkom otvoreno, 23. juna 2022. Od 12:00 i 17:30 minuta.