'Geografija Bosne i Hercegovine' je prva naučna monografija koja se bavi sistematičnim objašnjenjem savremene geografske stvarnosti Bosne i Hercegovine


Prva naučna knjiga o geografiji BiH na engleskom jeziku

Knjiga ‘The Geography of Bosnia and Herzegovina – Between East and West’  popunjava prazninu u geografskoj literaturi o Bosni i Hercegovini na engleskom jeziku.

Geografija je jedna u nizu nauka kroz koju se brendira svaka država svijeta. Taj „državnički posao“ je nužno da se radi kroz naučno-istraživačke i izdavačke projekte na engleskom jeziku. Odsjek za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je nakon obnove izdavanja časopisa Geografski pregled na engleskom jeziku uspio realizovati još jedan generacijski projekat.

Nedavno je u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu upriličena promocija naučne monografije The Geography of Bosnia and Herzegovina (Geografija Bosne i Hercegovine) | Between East and West (Između istoka i zapada), u izdanju Springer Nature.

 

Geografija Bosne i Hercegovine je prva naučna monografija koja se bavi sistematičnim objašnjenjem savremene geografske stvarnosti Bosne i Hercegovine, a također je prva naučna knjiga o bosanskohercegovačkoj geografiji na engleskom jeziku. Autori monografije su profesori Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Haris Gekić, prof. dr. Aida Bidžan-Gekić, prof. dr. Nusret Drešković i prof. dr. Ranko Mirić, te prof. dr. Peter Remenyi sa Univerziteta u Pečuhu iz Mađarske.

Predstavljena knjiga je od velikog nacionalnog značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu.

“Ova publikacija je već sad postala prvi izbor za osnovnu literaturu o Bosni i Hercegovini širom svijeta zbog čega ima izuzetan značaj za državu i predstavlja ogroman doprinos ne samo u promociji nego u širenju naučne istine o brojnim geografskim temama i pitanjima počev od razvoja države, stanovništva, privrede sve do klime i drugih prirodnogeografskih odlika. Ako analiziramo sva naučna dijela od autora u nezavisnoj Bosni i Hercegovini nema sličnog koji će imati izuzetan efekat i uticaj u svijetu, poručuju autori ove publikacije”, poručuje dr. Gekić.

Razbijanje predrasuda o BiH

Knjiga The Geography of Bosnia and Herzegovina predstavlja dinamičnu ukupnu i dubinsku sliku Bosne i Hercegovine, njenih regija i ljudi. Ova monografija pruža sveobuhvatan pregled temeljnih naučnih uvida u geografska obilježja zemlje koja je bila i još uvijek je u središtu geopolitičke bitke velikih svjetskih sila, a posebno susjednih država.

Jedan od autora monografije, prof. dr. Ranko Mirić je, govoreći o važnosti ove monografije na engleskom jeziku za Bosnu i Hercegovinu, istakao da u sukusu modernih shvatanja nauke, pa tako i geografije, moramo istaknuti da u dosadašnjem razvoju nije bilo ovakvih publikacija, jer je ovo samo jedna publikacija koja daje kompleksan pregled geografskog prostora Bosne i Hercegovine.

U trenutku kada u svijetu imamo različite poglede na historiju i geografiju Bosne i Hercegovine, a s obzirom na to da je geografija i hronološka nauka i da ima svoju funkcionalnu, primjenjivu, realnu spoznaju određenih prostora, profesor Mirić pojašnjava kako naučna metodologija koja je primijenjena ne daje puno prostora za bilo kakve manipulacije.

Knjiga ima više od 400 stranica i donosi gotovo 250 ilustracija u koloru (karte, dijagrami i slike). Historijski i naučni značaj publikacije je veliki. Autori ističu da će kod svih onih koji knjigu budu čitali, od desetina hiljada studenata i naučnika na brojnim fakultetima širom svijeta, gdje se izučava geografija i srodne nauke, pa do onih koji jednostavno žele da saznaju nešto više o Bosni i Hercegovini, razbiti brojne predrasude i generirati pozitivniju sliku o našoj domovini.

Ova knjiga veoma važna jer tretira cijeli prostor Bosne i Hercegovine kroz analizu svih aspekata od fizičko-geografskog, društveno-geografskog, političko-geografskog do ekonomsko-geografskog.

Doprinos regionalizaciji BiH

U knjizi je izvršena i regionalizacija Bosne i Hercegovine, odnosno podijeljena je na cjeline koje imaju iste ili slične prirodno-geografske ili društveno-geografske karakteristike što je jedno od najosjetljivijih političkih pitanja.

Knjiga predstavlja posebno i naučno dokazane rezerve pojedinačnih resursa kao što su: rudna bogatstva, zemljište, šume, flora i fauna, vode i klimatske karakteristike, u potrebnoj mjeri, putem statističkih pokazatelja i geografskih karata.

Autori ukazuju na karakteristike i specifičnosti postojeće međuzavisnosti ekonomskog i političkog razvoja i uticaja prirodnih resursa na prostorni razvoj koji mogu biti korisni potencijalnim investitorima, prostornim planerima, donosiocima odluka, političarima, geografima, studentima, velikoj bosanskohercegovačkoj dijaspori i svima zainteresovanima za prostor Bosne i Hercegovine.

Ova knjiga popunjava prazninu u geografskoj literaturi o Bosni i Hercegovini na engleskom jeziku.

Monografija je namijenjena istraživačima i naučnicima svih nivoa iz oblasti geografije, geopolitike, historije i srodnih oblasti i svima koji su zainteresovani za ovu zemlju između Istoka i Zapada.

Naučna monografija objavljena je izdanju jedne od najvećih svjetskih izdavačkih kuća za naučne publikacije Springer Nature iz Švicarske u saradnji sa Internacionalnom geografskom unijom (IGU). IGU je međunarodna, nevladina, profesionalna organizacija posvećena razvoju geografske nauke.

Šta Bosna i Hercegovina znači njenim stanovnicima? Kako se prirodni i društveni geografski faktori odražavaju na današnje stanovnike naše domovine? I kako su ti faktori međusobno povezani? Kako historija, kultura, društveni odnosi, privreda, jezik i demografski uticaji karakterizuju i identifikuju prosječne osobe u Bosni i Hercegovini danas? Knjiga predstavlja dinamičnu ukupnu i dubinsku sliku Bosne i Hercegovine, njenih regija i ljudi.

Monografija, na kraju, pruža sveobuhvatan pregled temeljnih naučnih uvida u geografska obilježja zemlje koja je bila i još uvijek je u središtu geopolitičke bitke velikih svjetskih sila, a posebno susjednih država.

IZVOR: AL JAZEERA