Grad Sarajevo će podići spomen-ploču Ivici Osimu, sadržavat će kultnu izjavu


Grad Sarajevo će 28. decembra (srijeda) održati posljednju ovogodišnju sjednicu Gradskog vijeća i na dnevnom redu će biti nekoliko tema.

Kako je navedeno, ova spomen-ploča je od velikog značaja za Grad Sarajevo koje će u potpunosti finansirati njenu izradu i postavljanje.

Navedeno je i to da bi će na spomen-ploči biti ispisan tekst u spomen hrabrog čina Ivice Osima početkom agresije i opsade Sarajeva. Riječ je o njegovoj poznatoj rečenici koju je izgovorio kada je podnosio ostavku na mjesto selektora Jugoslavije u maju 1992. godine nakon početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i njegov rodni grad Sarajevo.

Citat koji bi trebao stajati na spomen-ploči glasi ovako: Odlazim i gotovo je… ono jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava”.

Grad Sarajevo (Idejno rješenje spomen-ploče Ivici Osimu)

Podsjetimo i to da je u junu ove godine Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo jednoglasno usvojilo inicijativu o promjeni naziva Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima, a odluku bi trebala potvrditi Skupština Kantona Sarajevo nakon čega će se naziv i promijeniti.