Sok od breze kao prirodna infuzija


“Kada bi birali biljku koja toliko pozitivno utječe na ljudski organizam, breza bi bila u najužem izboru”, navodi se u literaturi.

Breza je ustvari drvo prepoznatljivo po bijeloj kori stabla i srcolikim listovima. Od breze se sakupljaju i koriste pupoljci, mladi listovi, kora, sok iz drveta, brašno, te cvijetne rese i odlikuju je visok sadržaj vitamina C, te drugih vitamina, minerala ( kalijum, kalcijum i fosfor ), kao i smolaste materije i eterična ulja.

Međutim, ono što jako privlači pažnju jeste sok od breze koji se dobija direktno iz stabla. Taj sok se, s razlogom, naziva prirodna infuzija budući da hidrira organe i pomaže eliminisanju toksina iz organizma. Konzumiranje soka od breze pomaže kod problema sa jetrom, čišćenja bubrega, bešike i mokraćnih kanala. Breza sadrži betulinsku kiselinu koja je dokazano antitumorna i antikancerogena, te ksilitol – brezin šećer koji pozitivno utiče na metabolizam insulina tako da mogu da ga koriste i dijabetičari.

Sam proces vađenja ovog soka je jako interesantan: kora starih breza se zarezuje burgijom ili sličnim alatom na oko pola metra od zemlje. Dubina zareza treba da bude oko 5 cm. Zatim se ubaci manji lijevak (ili crijevo) i usmjeri da sok pada direktno u staklenu posudu. Sok se prikuplja 48 sati, a kako to zapravo izgleda možete pogledati na jednom od video zapisa koje smo pronašli :

Ovako čist, prirodan sok od breze može se pronaći i u našoj domovini. Naime, u Foči je registrovana poduzetnička radnja Kapi prirode, čiji osnivač govori za naš portal:

“Preduzetnička radnja  je registrovana u Foči. Sok se skuplja najvećim dijelom na području opštine Foča, jedan dio nam dolazi i sa područja Romanije. Trudimo se da sok sakupljamo na lokalitetima gdje je priroda još uvjek čista i nezagađena”, ponosno ističe.

Objašnjava nam i sam postupak ubiranja soka, te kako doći do istoga:

“Sok je u roku od nekoliko sati od ubiranja hladno pasterizovan uz dodatak limuna i tako su mu sačuvana ljekovita svojstva. Isporučuje se u najnovijoj Bag in Box ambalaži (kutija sa sopstvenom slavinom) koja čuva svojstva soka i zadovoljava najstrožije standarde čistoće i bezbjednosti. Cijena je 9 KMpo litru, odnosno 45 KM za transportno pakovanje od 5 litara. Poručiti je moguće porukom u inbox stranice Kapi prirode , te slanjem upita na e-mail adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., kao i pozivom ili porukom na broj telefona +387 66 26 45 76.

“Ovaj sok mogu koristiti i djeca i odrasli. Preporučuje se najviše sportistima, jer je prirodan izvor proteina i hidrira organizam, kao i rekovalescentima. Zdrave osobe ga mogu piti kako bi povratile energiju i vitalnost, a ujutro može djelovati bolje od jutarnje kafe – za razbuđivanje. Osim toga odlično je sredstvo za detoksikaciju, hidrataciju čitavog organizma i čišćenje od štetnih materija. Upravo ovo svojstvo naviše pogoduje jetri, jer neutrališe zasićene masti, alkohole, trigliceride, aditive, pesticide, konzervanse i ostatke industrijski prerađene hrane. Uništava kamenje u urinarnom sistemu, efikasan je u liječenju čira na želucu, glavobolje, bronhitisa, kašlja. Pomaže u borbi protiv dijabetesa, te za ublažavanje reumatizma i artritisa, kao i problema opadanja kose i peruti, te jača imunitet.

Uz sve to, brezov sok sadrži samo 18 kalorija na 100ml, te se može slobodno piti od 2 čaše do litar soka na dan”, detaljno nam objašnjavaju.

Veoma je bitno koristiti prirodne preparate koji će pomoći organizmu da se izbori sa bolestima, naročito u sezonama gripa, prehlada, te u cilju prevencije ili u fazi oporavka od korona virusa. Svakako, ovako lijepo upakovan, ovaj sok može biti najljepši poklon za dragu osobu, jer čuvajući njeno zdravlje najbolje pokazuje koliko vam je stalo do te osobe.

Razgovarala: Azra Mahmutović/