Uskrs 2023. u znaku pastelnih boja, stakla, propupalih grana, gnijezda i vjenčića od šiblja

Martina Šimunković iz domaćeg brenda Koogle pokazala nam je kakvo će biti blagdansko uređenje stola i doma ovih blagdana


Kakvi će biti trendovi dekoriranja za Uskrs 2023.? Koje će boje, stilovi i ukrasi prevladavati na stolu? Odgovore na ova pitanja potražili smo kod Martine Šimunković iz brenda Koogle (www.koogle.hr) koja tradicionalno izrađuje i predstavlja vlastite ukrase za blagdane. Martina je rođena Zagrepčanka, po struci povjesničarka umjetnosti i etnologinja koja se bavi proizvodnjom ukrasa od puhanog stakla u obiteljskoj staklopuhačkoj radioni. Obiteljski obrt, koji je naslijedila od oca i djeda, ove godine slavi 60 godina (1963. - 2023.), a ima status tradicijskog obrta koji je dodijeljen od Hrvatske obrtničke komore te je uvršten u Registar kulturnih dobara kao nematerijalno kulturno dobro.

image
 
image
 
image
 

Martina Šimunković dekorirala je stol u dva različita stila. Jedan je u nježnim i pastelnim tonovima, s puno cvijeća, propupalih grana na koje su povješana prozirna staklena jaja s decentnim pastelnim tonovima pera, ali i baroknih jaja - obojenih te obogaćenih zlatnim listićima. Drugi je, pak, moderniji, u tamnijim tonovima, s crnim jajima koja vise s grana iznad stola te s crnim posuđem. Prirodni tonovi pera umetnuti su u prozirna jaja koja vise s propupalih grana te nezaobilazne cica-mace. Puno je mahovine, crnog i bijelog perja, bijelih pačjih jaja i prošaranih prepeličjih

- Trendovi za Uskrs 2023. su povratak pastelnih boja, najviše roze, ljubičaste, mint zelene, ali i tradicionalno uskrsne žute. Rustikalno i ladanjski, razigrano, ali smirene pastelne nijanse, stari servisi za jelo i pripremljena domaća hrana. Ono što je uvijek u trendu jest zajedništvo i obiteljsko okupljanje oko blagdanskog stola, uz neizostavno tucanje pisanicama koje smo sami obojili prirodnim bojama dobivenim iz ljuske luka, crvenog kupusa, špinata, kurkume, cikle... - priča Martina.

 

TOP 5 savjeta za savršeno dekoriran uskršnji stol
1. Propupale grane
2. Mnoštvo gnijezda od suhih grana, trava i mahovine
3. Lukovice
4. Domaći kuglof ili pinca posluženo na bakinom servisu za jelo
5. Staklene dekoracije

image
 
image
 
image

Za skore blagdane pripremila je dva različita seta za inspiraciju dekoriranja uskrsnim proizvodima iz staklopuhačke radionice Koogla kako bi pokazala mogućnosti primjene proizvoda u dva različita stila. Jedan je u nježnim i pastelnim tonovima, s puno cvijeća, propupalih grana na koje su povješana prozirna staklena jaja s decentnim pastelnim tonovima pera, ali i baroknih jaja - obojenih te obogaćenih zlatnim listićima.

image
image
 
image
 
 
image
 

- Sve se gradi oko bakina porculanskog servisa ukrašenog nježnim floralnim motivima. Na stolu su obvezni pinca i kuglof te podsjeća na ladanjska uskrsna jutra. Drugi set je moderniji, u tamnijim tonovima, s crnim jajima koja vise s grana iznad stola te s crnim posuđem. Prirodni tonovi pera umetnuti su u prozirna jaja koja vise s propupalih grana te nezaobilazne cica-mace. Puno je mahovine, crnog i bijelog perja, bijelih pačjih jaja i prošaranih prepeličjih - opisuje Martina i dodaje kako će za ove uskrsne praznike najviše prevladavati pastelne boje koje su veliki hit, naročito nijanse roza te ljubičaste.

 
image
 
 
image
image

Od dekoracija, naglašava, na stolu će biti one optimistične, vedre, sunčane, rustikalne, u već spomenutim trendi pastelnim nijansama, od ružičaste do spektra zelene i žute.

- Proljeće je čarobno doba godine kada se bude priroda i optimizam. Sa sve više sunčanih dana postajemo radosniji i svjesniji prirode i onoga što nam se sprema, a to su dulji i sunčaniji dani i približavanje onoga što smo čekali cijelu godinu - ljeta! Budimo se svi, pa tako volimo i to buđenje prirode u našim domovima i na svečanim stolovima - veselo govori Martina.

Ovaj je put u svojoj radionici pripremila zanimljive uskrsne dekoracije koje će zasigurno uljepšati blagdansku atmosferu. Tako je izradila staklena jaja u dvije dimenzije. Manja su veličine kokošjeg jajeta, a veća su veličine šake.

image
 
 
 

Boje i materijali koji će obilježiti Uskrs 2023.:
-Roza i svijetlo ljubičasta
-Mint zelena
-Staklo
-Porculan
-Keramika

- Ostavila sam ih prozirnima, a dio većih i manjih staklenih jaja obojala sam raznim bojama i ukrasila zlatnim listićima. U prozirne se umeću pera različitih boja, od pastelnih do onih prirodnih tonova te bijelih i crnih, za smireniji dojam. Obojana jaja u više su boja, a najviše pastelne i roze, kao i modernističke crne sa zlatnim listićima, koje su ujedno i moj favorit. Manja su pakirana u kutije od šest komada, a veća po četiri komada. U kutiji se mogu kombinirati boje - ističe Martina Šimunković i dodaje kako su se kao pravi hit pokazala i staklena gnijezda s ptičicama i prepeličjim jajetom u gnijezdu od trava i mahovinom. To su prave male scene iz prirode aranžirane u staklenoj kugli koja se može zabosti u teglu s proljetnicom ili vazu. Mogu se i objesiti te se u takve kugle može umetnuti kakva zelena grana, cvijet ili gnijezdo s jajetom. Tu su i stakleni terariji - Kooglice Džoonglice, u kojima se mogu uzgajati mali, živi vrtovi i kojima je potrebno jako malo njege jer su biljke samoodržive budući da dobivaju dovoljno svjetlosti i topline kroz tanku staklenu stijenku, a u takvim uvjetima dovoljno im je i sasvim malo vlage kako bi ona kružila u staklenoj kugli.

 

Kao prave zvijezde pokazala su se staklena gnijezda s ptičicama i prepeličjim jajetom u gnijezdu od trava i mahovinom. To su prave male scene iz prirode aranžirane u staklenoj kugli koja se može zabosti u teglu s proljetnicom ili vazu. Mogu se i objesiti te se u takve kugle može umetnuti kakva zelena grana, cvijet ili gnijezdo s jajetom

image
 
image
 
 
  
image
 

- Sve dekoracije mogu se uklopiti u bilo koji stil, od onih koji su naklonjeni bojama do onih sklonijih minimalističkim instalacijama i dekoracijama. Naime, staklena jaja su prigodna i za one moderne i high-tech pročišćene prostore u koje se odlično mogu uklopiti crna jaja ili paleta tamnih tonova sa zlatnim listićima, ali i minimalistička staklena prozirna jaja s crnim ili bijelim perom.

image
image

Takav se dekor može postaviti i u industrijski inspiriranim prostorima. U prostorima u kojima prevladava klasično uređenje moguće je dekorirati staklenim jajima u raznim bojama i obogaćenim profinjenim zlatnim listićima. U rustikalne interijere i interijere inspirirane skandinavskim stilom uklopit će se, pak, staklena jaja u koja su umetnuta pera prirodnih tonova te dekoracije staklena gnijezda umetnuta među lukovice tulipana, narcisa ili zumbula - zaključuje.