U Bugojnu počela tromjesečna, zimska, teatarska magija - TIFBU!


U subotu, 11. novembra počeo je Teatarski internacionalni festival Bugojno (TIFBU) koji Teatar FEDRA iz Bugojna u partnerstvu sa Kulturno sportskim centrom Bugojno organizira već deveti put. TIFBU predstavlja jedinstvenu reviju predstava koja ima za cilj obogatiti kulturni život grada tokom zimskih mjeseci, kada u Bugojnu i okolnim gradovima nema mnogo dešavanja. U duhu ove misije, cilj je imati bar jednu sedmičnu pozorišnu predstavu
tokom zimskog razdoblja, pružajući publici iz Bugojna i okolnih mjesta mogućnost da konzumiraju kulturni i umjetnički sadržaj i tada. Na taj način, bugojanski teatarski entuzijasti teže jačanju veza između pozorišnih zajednica u regiji i podsticanju svijesti lokalnog stanovništva o kulturnim potencijalima i promociji Bugojna kao centra pozorišne umjetnosti.
TIFBU ima malo drugačiji festivalski koncept - umjesto nekoliko dana zaredom, predstave se održavaju tokom tri mjeseca, odnosno u novembru, decembru i januaru.

To je platforma za klasične i neklasične pozorišne forme koje svoj izraz mogu pronaći na Maloj (kamernoj) sceni.
Festival je počeo 2010. godine pod nazivom Dani FEDRE i pod tim nazivom se održavao do 2013. godine, te zvanično 2014. godine, festival mijenja naziv u TIFBU i tako se zove sve do danas. Do sada izvedeno preko 100 predstava, u prosjeku 13 ili više po izdanju/godini, učestvovalo preko 600 pozorišnih profesionalaca i amatera, a sve TIFBU predstave gledalo
preko 10 000 osoba.

Teatar postoji zbog svoje publike, a Bugojno se može ponositi  statusom pozorišnog grada upravo zahvaljujući svojoj odanosti i strastvenosti prema pozorištu koja je generacijama njegovana. U tom duhu, TIFBU festival je posebno orijentiran prema publici. Nakon svake predstave, publika ima priliku anonimno ocijeniti izvedbu, a na kraju festivala, pobjednik se određuje na temelju prosječnih ocjena. Nagrada - TIFBU
reflektor, nije samo priznanje i simbolična nagrada za izvanredan trud, već je i podsticaj za nastavak rada i produkciju teatarske trupe ili pojedinca kojeg je publika izabrala za najboljeg.


Predstava “Šahovska antibajka” Omladinske scene Donji Vakuf otvorila je ovogodišnje izdanje i svojom poluljubavnom, polupričom u pola čina oduševili publiku. Tekst i režiju potpisuje Amer Čolak, a u predstavi igraju Naida Kapetan, Faris Huber, Samed Hadžić, Esma Čaluk, Azra Opardija, Almasa Verem.
Novembarski repertoar je u duhu domaćih predstava zbog obilježavanja 60. godina rada i postojanja Teatra FEDRA Bugojno, a publika će moći ponovo ili po prvi put gledati: “Ne igraj na Engleze” (16.11.), “Šašavi svijet” i “Patuljak i sedam snjeguljica” (19.11.) te “Pred njom je život” (23.11). Pored toga, povodom Noći teatra 18.11., u sklopu festivala će se održati Pub kviz koji zajednički organiziraju Teatar FEDRA, DP Eko Art, OKUP i Caffe Hollywood Bugojno.


Decembarski i januarski repertoar će biti također itekako uzbudljiv i raznolik sa amaterskim i profesionalnim predstavama iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a uskoro više informacija o njima!
Dobro došli u najpozorišniji grad u BiH, na deveti TIFBU festival!
U stalnoj potrazi za ludošću… #TIFBU