BUGOJANSKI "POTEZ"


BUGOJANSKI "POTEZ" PRVI U BIH

Dana 10.10.1990.g. porodi se jedno pravo informativno/medijsko čedo/čudo, a u gradu Bugojnu.Prve privatne novine u tadašnjoj Republici Bosni i Hercegovini.

Nadjenuše mu i pomalo čudno, ali i privlačno ime "POTEZ", u čemu je najviše kumovao Ivica Bodružić-Ćiva. Svojim čitaocima su dolazile bukvalno "na noge" svake druge srijede , a o njihovoj popularnosti i prođi (prodaji) svjedoče i izvještaji tadašnjeg distributera Zorana Arsenijevića u kojima navodi da je samo pred kapijom tadašnjeg "Rodića " i "TBM" znalo "planuti" i po 7.000 primjeraka "Poteza", što bi značilo da je svaki radnik ovih dviju firmi kupio po cijeni od tadašnjih 15 Dinara (današnjih 2 KM ).

Simpatična je bila uvodna riječ glavnog urednika Niazida Ahmića, najpopularnijeg novinara u Bugojnu i jednog od najboljih dopisnika "Oslobođenja ":

Poštovani Čitaoci,pred vama je prvi broj POTEZA narodnih novina.Desetog desetog devedesete. Ovog listopadnog jutra sa informativnog stabla otkinuo se jedan novi list.potez,prvo izdanje Novinsko - izdavačkog preduzeća INFO, prve su privatne novine u ovim krajevima i ima namjeru da se obraća građanima Bugojna ,Travnika,Viteza,Pucareva,Donjeg i Gornjeg Vakufa, Kupresa, Jajca,Mrkonjić-grada, Šipova,Prozora, Livna, Duvna,ali i šire.
"Mi nismo nezavisne,mi smo narodne novine",jedan je od reklamnih slogana.Imamo odvažnosti da to kažemo,jer POTEZ će biti otvorene novine u kojima i vi možete pisati. Sve što ste željeli da znate,a niste smjeli da pitate,čitajte u POTRZU.
Sedmi i posljednji broj POTEZA izašao je početkom 1991.godine.O velikoj popularnosti i potražnji svjedoči i njegova prodaja koja se kretala između 13.000 primjeraka,ukupnog tiraža od 15.000 primjeraka.

Naravno da ćemo pobrojati i glavne:
1- Direktor - Sabahudin Hadžialić ( i danas u Bugojnu)
2- Odgovorni urednik -Niazid Ahmić
3- Desk - Jasmin Duraković
4- Foto - Branko Popravak
5- Desing - Tonći Benader
6- Distrubucija - Zoran Arsenijević