Promocija knjige “Vrtlog jedne sanjalice” autorice Aldijane Čaušević


U Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf organizuje promociju knjige ” Vrtlog jedne sanjalice” autorice Aldijane Čaušević.

Promocija je u Maloj sali Doma kulture u Donjem Vakufu u petak, 02. februara 2024. godine od 18.00 sati.

Aldijana Čaušević rođena je u Bugojno gdje je završila osnovnu i srednju školu, majka je dvije djevojčice. Slobodno vrijeme posvećuje pisanju poezije. Rado čita knjige i odlazi u prirodu kako bi što kvalitetnije iskoristila svoje slobodno vrijeme. Živi i djeluje u Bugojnu.

Cjelokupan opus Aldijaninog stvaralaštva moguće je podijeliti u tri grupe s obzirom na finalni cilj pjesme. Prva grupa pjesama je ljubavna poezija. Dominiraju teme platonske zaljubljivosti, čovjekovog preispitivanja i listanja albuma uspomena, sjete, srdžbe, gnjeva i tuge. Autorica kreira cjelinu analizirajući motiv koji dominira u trenutku pjesničkog zanosa i nudi čitanje u jednom dahu. Druga je motivacijska poezija, a treća samosvjesna odnosno samoreflektirajuća, intrinzična u kojoj autorica nudi vlastita promišljanja o sebi, svom životu i postupcima koji su joj se desili. Dakle, vrši pshiologijske opise svoje ličnosti, ali i drugih ljudi gdje pokazuje kritičku nastrojenost, pozitivnu i negativnu istakao je dijelu  osvrta Amar Velagić.