BUGOJNO JE NJEGOV SVIJET O KOJEM STALNO PIŠE


Viktor Dundović Vito
Profesor bosanskog jezika i književnosti u Gimnaziji.Objavio "14.knjiga o Bugojnu"
Opsjednut BUGOJANSTVOM.
"BUGOJNO JE NJEGOV SVIJET O KOJEM STALNO PIŠE"


Sjećate li se stare dame-žalosne vrbe uz Gimnaziju

Piše profesor Viktor Dundović u svojoj 11 knjizi"o Bugojnu"

Bugojansko ljeto 2019.ostat će upamćeno po jakoj ljetnoj oluji koja zahvati naš grad 09.07.2019.(utorak).Naravno da je cijelo Bugojno plivalo u vodi jer kanalizacione cijevi nisu mogle progutati toliku količinu oborina za kratko vrijeme.

Ali ova će oluja ostati zapamćena po drugom događaju što uznemiri sve Bugojance a pogotovo one koji pamte malo više i sjećaju se stare dame-žalosne vrbe uz Gimnaziju.
Nije joj ovo prvi,ali zato jeste posljednji put da bude žrtvom oluje zbog svoje bujne i visoke krošnje koja je kao jedro koje ne može zaploviti pa se onda prelomi.
Međutim od svih predehodnih stradanja ona se uspjevala uspješno oporaviti,ali ne i ovoga puta,i ovoga puta su opštinari bili jako hitri kako ona više nikada ne bi stradala od oluje te su je potpuno odsjekli u samome dnu.

Mada istinski Bugojanci koji žive tu tik uz vrbu posvjedočiše iz prve ruke da ju je oluja doista izmasakrirala i da joj nije bilo spasa.

A kad već govorimo o bugojanskom ekocidu prisjetimo se kako su isti ti revni hitri iz stambeno-komunalne službe općine otfikarili drvo uz rijeku kod nekadašnjeg restorana Bosna ispod Kristalne sale.A bilo je to ogromno drvo koje je štitilo samu obalu rijeke,pravilo hladovinu na parkingu,i proizvodilo ogromnu količinu kisika i ta egzekucija se dogodila ekspresno....Ovo je samo mali isječak iz 11.knjiga"o Bugojnu"Viktor Dundović Vito„Nafaka“ u Bugojnu

Početkom maja 2005. u Bugojno stiže naš sugrađanin Jasmin Duraković
sa filmskom ekipom da snima film „Nafaka“ (a raniji naslov filma je bio
„Krovni talas“ pa je nekom doteklo pameti da ovaj raniji naziv veoma
uspješno zamijeni „Nafakom“ a što mnogo bolje i sadržajnije zvuči.

Naravno, da sam otišao na lice mjesta i snimio nekoliko fotki koje ulaze u moj
pozamašni Foto arhiv Bugojna. Lokacije snimanja su bile: Djevojačka stijena,
Karalinka, glavni ulaz u nekadašnji „Rodić“, firma „DADO –TRADE“ Bugojno...
Naš uzorni Bugojanac Jasmin Duraković je kasnije svoje sugrađane počastio
premijerom filma baš u njihovome gradu.

Pa evo da se putem fotki bar nakratko vratimo 15 –ak godina unatrag
na snimanje kadrova na pomenutim lokacijama.

Bugojno, 06.01.2023. Viktor Dundović, prof.


Misija bugojanska arhiva se nastavlja

U nedjelju 13.11.2022. delegacija Bugojanaca odlazi po dogovoru sa predratnim bugojanskim snimateljem Rajkom Vučkovićem preuzeti 8 video kaseta (VHS) snimljenih u predratno i neposredno ratno vrijeme. Rajko živi u selu Malešići kraj Ilijaša.
Srdačan doček i pozdravljanje, ugodna atmosfera koju uvijek stvaraju istinski Bugojnoljupci, kasete se preuzimaju a zabilješka o svemu se stavlja na papir.
Uslijedili su prijateljski iskreni razgovori, naravno, o nekadašnjem ali i sadašnjem Bugojnu. Manje se i tiše oglašavala harmonika jer je bio smrtni slučaj u selu. Predstoji pregled materijala i prebacivanje na cd.

Naravno, da je sve ovo urađeno uz znanje i saglasnost načelnika Hasana Ajkunića koji je ponudio svu moguću pomoć oko ovoga jer on zna vrijednost istoga a pogotovo kad je u pitanju Bugojno. Hvala mu!
Prilažemo i popis preuzetih kaseta a originalni papir ostaje kod Rajka. Misija se nastavlja pa ćemo vidjeti šta smo sve dobili.

Viktor Dundović je rođen 1961. godine u Bugojnu. Profesor je bosanskog jezika i književnosti u bugojanskoj Gimnaziji. Do sada je objavio nekoliko značajnih književnih izdanja, te sarađivao s brojnim časopisima.

Zbog čega čitati Viktora Dundovića?

Odgovor je u traženju čovjeka u nama.

Viktor to već i jeste.

​A da li smo to i mi?