Dodik između čekića i nakovnja: Ikona i atentat na Vučića


Predsjedavajući Predsjedništva BiH ručao je sa vladikom Joanikijem i kontroverznim biznismenom iz Nikšića, nakon čega se Srbijom širi priča o atentatu na Vučića

Važno je da Tužilaštvo BiH radi svoj posao. Ovim riječima je ambasador Ukrajine u BiH Vasilj Kirilič opisao jučerašnji sastanak s glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Gordanom Tadić na kojem je, između ostalog, bilo riječi i o aferi Ikona koja je uzdrmala diplomatsku scenu BiH, ali i kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Iz Tužilaštva BiH je, kao i uvijek, šturo saopšteno da je “preduzeto više aktivnosti iz nadležnosti Tužilaštva BiH” i da je “potrebno da institucije od kojih je zatražena međunarodna pravna pomoć što prije odgovore na zahtjev”. U saopštenju se ne navodi kakva se pravna pomoć traži, od koga i zbog čega.

Kirilič je juče razgovarao i s ministrom spoljnih poslova BiH Biserom Turković, a glavna tema njihovog razgovora takođe je bila sporna ikona koju je Dodik 14. decembra prošle godine poklonio ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu. Nakon tog “darivanja” počeo je diplomatski i politički juriš na Dodika, koji je prije dva dana kulminirao tekstovima u beogradskim medijima u kojima se navodi da lider SNSD-a pomaže Milu Đukanoviću u rušenju Aleksandra Vučića.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je u svom kabinetu u Banjoj Luci ugostio kontroverznog biznismena iz Nikšića Miodraga Daku Davidovića i nikšićkog episkopa Joanikija. Tema ovog sastanka bili su, kako pišu mediji u Srbiji, zajednički poslovi, a neizostavan dio razgovora kod Dodika bio je i predstojeći izbor patrijarha Srpske pravoslavne crkve, te rušenje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

PORTPAROL ŠEŠELJ

Davidović i episkop Joanikije u Banjoj Luci su bili, piše portal BN televizije, odmah nakon Jovandana, 21. januara. Ručak kod Dodika je organizovan nekoliko dana nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužio Srbiju da nije htjela da bude samo susjed već i domaćin u Crnoj Gori. Đukanović je optužio SPC da je “najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma na koji se mora odgovoriti snagom države i crnogorskim društvom građana, a ne nacionalizmima multietničke Crne Gore”.
- Ovoga puta na politički teren u Crnoj Gori brutalno je uveden SPC kao podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novijeg doba. Navodno braneći svetinje, SPC je pokušao da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu koju su gradili crnogorski građani i država, kazao je Đukanović i optužio Srbiju i Vučića da su se direktno umiješali i u lokalne izbore u Nikšiću, zakazane za sredinu marta.