5 NAJBOLJIH RESTORANA U BUGOJNU


 1- Restoran Babilon Obiteljski restoran

Babilon je u   otvoren 1982. godine. Restoran je počeo kao pizzerija te do danas drže tradiciju ukusne pizze, o čemu svjedoči i činjenica da je 2019.godine, Babilon proglašen najboljim restoranom- pizzerijom u Bugojnu. Osim pizza, danas nude i sve vrste jela .
 
Davne 1982. godine u ,,Malom Parizu”, kako su tada Bugojno nazivali zaljubljenici u ovaj grad, u tadašnjoj ulici Maršala Tita otvoren je restoran Dionis. Njegovo ime, po grčkom bogu plodnosti Zemlje, vina i žena, nagovještalo je užitak koji pričini božanstveni okus dobrog vina i ukusne hrane koju je nudilo to mjesto.
 
Već tada je ovaj restoran duboko upleo svoje korijenje u središte bugojanske ,,čaršije” i ostao tu do danas na istoj lokaciji u istom obiteljskom vlasništvu. 1989. mijenja naziv u Babilon (prev. Božja vrata) a logotip postaje Kula babilonska koja dominira cijelim restoranom.
 
Zbog ratnih dešavanja restoran je 1992. godine privremeno zatvoren, te su ga nakon desetogodišnje pauze, 2002. godine, Predrag Bujak zvani Mika (47) i njegova supruga Slađana obnovili i od njega napravili kultni restoran poznat u cijeloj vrbaskoj regiji. Kao pažljivi promatrač i u širem smislu kolekcionar, Mika sa gotovo svakog putovanja unese novi primjerak starine u interijer Babilona.
 
To nisu nikakve replike od modernih materijala već prave stare istrošene pegle, šivaći strojevi, kipovi, satovi, telefoni, radio uređaji i kotači starih konjskih zaprega koji sa sobom unesu duhove iz svoje prošlosti… Nadaren vrlinom strpljenja i izrazitim osjećajem za detalj, svaki taj komad pažljivo restaurira i postavi na upravo njemu namijenjeno mjesto. Ugodan, topao uređen interijer kojim dominira drvo i cigla, te detalji od kovanog željeza, asocira na stare zamke iz prošlih stoljeća. Ulaz u restoran čini rustikalna terasa koja je najprivlačnija za vrijeme toplih ljetnih večeri.
 
Ali kako oku ugodno nije i želucu dovoljno, kuhinja restorana Babilon nudi pedeset vrsta jela, od tradicionalno bosanskih (bosanski lonac, ćevapi u lepini, sarma, burek,…) do mediteranskih (lignje, škampi, zubatac, orada, škarpina,…) te onih klasičnih koji ne smiju nedostajati ni na jednom jelovniku (četrnaest vrsta pizza, lovački odrezak, cordon bleu, spaghetti bolognes,...). Za potpun gurmanski užiatk tu je i bogata ponuda vinske karte visoko kvalitetnih domaćih i uvoznih vina koja zadovoljava i najzahtjevnije vinoljupce. Sa 70 mjesta, Babilon je idealna lokacija za proslave rođendana, vjenčanja, godišnjica i raznih vjerskih praznika, poslovne ručkove, daće i bankete, ujedno, za sve one privatne trenutke u kojima se gosti želi osjećati ugodno i nesmetano. Kako bi zadovoljili specifične potrebe svojih gostiju, restoran Babilon pruža i catering.
 
To uključuje hranu, pribor za jelo, tanjure, čaše, rashladne vitrine, točionik, ledomat, ražanj, roštilj i sve ostalo što je potrebno za potpun domjenak. Za kolektivne izlete i razne manifestacije moguće je iznajmiti profesionalne kazane za veće količine juhe i sl. Potreba za dodatnim prostorom rješava se iznajmljivanjem i postavljanjem eskluzivnih šatora raznih dimenzija s usavršenim tehnološkim sustavom. Ovaj šarmantni restoran domaćin je brojnim putnicima namjernicima, ali i onim slučajnim prolaznicima koji se nakon prvog vraćaju još mnogo mnogo puta…
 
2-Motel Alibey nalazi se na magistralnom putu Bugojno-Split u pitomom krajoliku pejzaža, naglašenih crnogoričnom šumom i brdskim padinama.
 
Unutar elegantnog interijera u  stilu jednog od najljepših bugojanskih  zdanja,hotela Alibey, smjestio se vrhunski restoran . Alibey je dojmljiv je i otmjen prostor, kompletno obnovljen . Njegovo jedinstveno ozračje te kuhinja koja kombinira vrhunske domaće namirnice i okuse iz cijelog svijeta jamstvo su gastronomskog užitka u Bugojnu.
 

3 - D.O.O AGROMAX BUGOJNO

Agromax je expres restoran koji nudi uglavnom tradicionalna bosanska jela, kao i fast food.

Agromax d.o.o Bugojno je preduzeće osnovano 1997. godine.
Osnovna djelatnost preduzeća je proizvodnja i distribucija hljeba i pekarskih proizvoda, a u okviru preduzeća posluje i expres restoran te knjigovodstveni servis.
 
Expres restoran se nalazi u ulici Bosanska 103.
Agromax je expres restoran koji nudi uglavnom tradicionalna bosanska jela, kao i fast food.
 
Restoran u kojem "na brzinu" možete pojesti zasigurno kvalitetan obrok. Bilo da ste ljubitelj pite ili variva, dolaskom u Agromax nećete pogriješiti.
 
Možete naručiti kompletan meni za vama važne događaje kao sto su vjenčanja, rođendani, i slično.
Sve narudžbe možete dogovoriti na licu mjesta ili na broj telefona
061 444 055.
 
 
4 - Restoran Start Bugojno
 
Restoran Start  obiteljski je ugostiteljski restoran u Bugojnu koji svakodnevno nudi veliki izbor vrhunski pripremljene domaće hrane od uvijek svježih namirnica po vrlo povoljnim cijenama.  Profesionalnost i usmjerenost na detalje te spoj tradicije i inovativnosti oduševit će svakog gosta. Svako godišnje doba donosi novi fine dining menu, a ponuda za ručak mijenja se svaka dva dana.
062 572 900


 5 - Restoran Castello Kopčić-Bugojno

Odlazak u restoran predstavlja bijeg od svakodnevice i nesmetano opuštanje u ukusnim gastronomskim kreacijama, a ako se u toj priči nađe i nesvakidašnja lokacija, govorimo o pravom odmoru za dušu i tijelo.

Restoran „Castello“ se nalazi u mjestu Kopčić i 5 kilometara je udaljen od Bugojna.

Predstavlja idealno mjesto za svratiti ako ste se zaputili negdje na put, jer je smješten u srcu Skopaljske doline uz magistralni put Bugojno-Donji Vakuf.
Nudi izvrsnu ponudu tradicionalnih bosanskih jela. Restoran posjeduje besplatan parking za svoje goste, kao i WI-FI.

Sigurni smo da ćete provesti ugodne trenutke u našem restoranu i uživati u tradicionalnim bosanskim jelima. Osoblje restorana Vam stoji na usluzi i slijedit će sve Vaše zahtjeve.Mi znamo tajnu dobrog „Tradicionalnog Janjećeg Pečenja“.
Dođite uvjerite se zašto smo najbolji, „Restoran Castello Kopčić-Bugojno“