Zlatni gimnazijalac morao otići iz BiH da bi postao priznat


Sarajevski gimnazijalac Din Ammar Tolj je Zlatnim certifikatom u Velikoj Britaniji okrunio seriju svojih uspjeha u matematici. No, za njih se nažalost, smatra njegova majka, saznalo tek kada je otišao u inostranstvo.

Jedan sarajevski gimnazijalac se bar za kratko pobrinuo da se u sumornom medijskom mozaiku Bosne i Hercegovine, obilježenom političkim nesuglasicama, prijetnjama opstanku države, korupcijom i crnim pandemijskim statistikama, pojave pozitivni sadržaji.

„Iznenadilo me je to što je cijela BiH bila preplavljena vijestima o tome da je jedan Sarajlija osvojio zlato u takmičenju iz matematike u Velikoj Britaniji. Taj interes pokazuje da je i sama država počela cijeniti uspjehe svojih učenika i talenata. Jako mi je važno što sam mladima u BiH pokazao da trebaju slijediti svoje snove. Ja sam svoje slijedio. Zahvaljujući znanju i dobrim ocjenama uspio sam kao Bosanac doći u Veliku Britaniju sa željom da postanem matematičar i fizičar. To je i meni prije 4-5 godina izgledalo nemoguće", kaže Din Ammar Tolj.

Posebno ponosni na njegov Zlatni certifikat, osvojen na matematičkom takmičenju srednjoškolaca iz cijele Velike Britanije, kako kaže, bili su njegovi roditelji Samra i Tomislav, porodica, kao i nastavno osoblje i učenici Druge gimnazije u Sarajevu, koji pripremaju učenike i za IB (matura u zemljama engleskog govornog područja). To znači da mu je ova sarajevska gimnazija dala temelj jer ima u ponudi smjer IB odnosno MYP, koji na englelskom jeziku priprema srednjoškolce za univerzitet u zemljama engleskog govornog područja na cijelom svijetu. Uz medijsko glorifikovanje njegovog uspjeha, satisfakcija za ovog mladog Sarajliju bile su i čestitke sarajevskih opštinskih i kantonalnih zvaničnika i resornog ministarstva. To mu, kaže, budi nadu da će mladi Bosanci i Hercegovci u očima vlasti postati bar malo važniji.