ŽENSKA POSLA


Čudesna dijeta

Sasvim pouzdano znam da većina žena muku muči s viškom kilica, kao što znam da ista ta, velika većina žena, muku muči s odabirom dijete. Logično! Problem je s većinom dijeta što se baziraju na etiopskom jelovniku – dva zrnca riže i sprženi skakavac. Za one nešto dubljeg epa tu su masnomesne dijete koje dozvoljavaju neogračneni unos animalnih proteina. Za one, koji pak furt nekaj zmišljaju, tu dijete tipa dvije amazonske bobice ili tibetanske gljivice, juha od nordijske travuljage, zelena zrnca kave i slične egzotične supstance. Zvuči nevjerojatno, ali sve one (dijete) zaklinju se u bogatstvo esencijalnih vitamina i minerala, a što je još nevjerojatnije, sve one garantiraju 100% -tnu učinkovitost. Moš’ mislit!


S godinama koje sam odvalila postala sam ekspert za dijete. Nema te koje nisam isprobala: DASH, Flexitarian, Volumetrics, Mayo, drastična TLC – Therapeutic Lifestyle Change dijeta. Svo to suludo brojanje kalorija, izračun glikemičnog indeksa i metaboličkih reakcija, krvnih grupa, proučavanja Mjesečevih mjena, slijepo štovanje doktorskih naputaka: Pierra Dukana, Roberta C. Atkinsa, Montignaca, umorilo me. Kilice bi se nakon nekog vremena vraćale poput dobrog starog bumeranga što se u popularnoznanstvenom izričaju nazivalo, jo-jo efektom.

I kad se već činilo da se ne nazire svijetlo na kraju tunela, iznenadni obrat. Na vlast dolazi Milanović i njegovi irilo momci. E, oni su uspjeli učiniti ono što niti jedan slavni nutriconist nije. Zahvaljujući mudro smišljenoj politici vladajuće kaste, u kojoj brokula, karfiol ili pušlek salate doseže cijenu kilograma bifteka, a uskoro će i barela nafte, iz prehrane sam naime bila primorana izbaciti neke proizvode- čitaj 99% svega nekada konzumiranog.

Danas sam vlasnica super fit linije koju ponosno šećem po kvartu.

– O susedica kaj smo na dijeti bili? – upitao me susjed s kojim obično pročavrljam u prolazu. Dobrosusjedski odnosi, znate. Ponosno kimnem- kaj je, je!

– O da, i mi smo na dijeti! Mara i ja, znate… – pohvali mi se sa sjajem u očima, a ja sućutno kimnem. Kao ono: sorry, znam kak ti je.

– Najbolja dijeta do sada… a tek gušti! Uživamo, a kilice se samo tope!

– Ma čekte malo, o čem to pričate? Kakvo uživanje, kakvo topljenje?- obrušim se na njega poput bombardera u niskom letu.

– Kaj niste čuli? Seksi dijeta? – pogleda me u šoku. Počeo se uzrujavati:

– Znate valjda da jedna minuta seksa istroši čak 26 kalorija. Stručnjaci tvrde, da oni koji imaju seks tri puta tjedno izgube 7500 kalorija godišnje, što je jednako kao 120 kilometara hodanja!

– Vauuu – moj je vrisak proparao podnevnu južinu.

– Mislim, zakaj bi ko’ cucak trčal po šumi, ak s Marom mogu sagorjeti i do 400 kalorija u samo 30-tak minuta? – mislim da je očekivao neki odgovor,ali nisam bila u stanju ulaziti u “dubinu“.

– Topljenje kalorija takoer ovisi i o pozi – nastavljao je objašnjaviti dok su mu užareni plamičci frcali iz očiju:

– Sama predigra, skidanje robe i strastveni poljupci mogu pomoći u sagorijevanju 250 kalorija! Čovek ne bi veroval, al’ skidanje haltera zubima može istopit čak …

– Žurim znate… jako – izmotavala sam se purpurnocrvena u licu. Glava mi je bila puna brojki i poza.

– Čujte, nema tu neke velike filozofije! – potpuno je ignorirao činjenicu da jako žurim.

– Za doručak: jedan keks i jedan seks. Za ručak: dva keksa i dva seksa, a za večeru: tri seksa, bez keksa!

– Pretpostavljam da bi trebalo pojačati večeru ukoliko ova dijeta ne daje rezultate? – upitala sam ga cinično i hitrim se koracima udaljim od seksualno-dijetetskog gurua.

Bila sam bijesna. Na sebe naravno! Od svih mogućih i nemogućih dijeta, samo ovu nisam isprobala. Još ću požalit što sam istesala liniju!