Pet mitova o mršavljenju zbog kojih (vjerojatno) tapkate u mjestu!


Imamo prijatelja koji upravo objavljuje knjigu o mršavljenju i kako mu je uspjelo. Čim je prestao vjerovati u mitove (zbog kojih je narušio zdravlje) krenulo ga je!

 

U svojoj praksi se često susrećem s ljudima koji žele izgubiti višak kilograma. Potpuno je svejedno da li se radi o 5 kilograma ili 50 kilograma (o da, ima i takvih), priče su gotovo uvijek identične-pokušali su sve, jedu gotovo ‘ništa’ ali brojčice na vagi uvijek pokazuju istu vrijednost.

KOJI TRENINZI SE ISPLATE?: Autorica CoolKluba završila testiranje ‘Ripped in 30 days’ i uhvatila formu

U očajničkim pokušaju da izgube višak kilograma uhvatiti će se za gotovo svaku slamčicu spasa, a podsjećam, industrija mršavljenja je izrazito ‘plodno’ područje. Ako malo pobliže obratite pažnju, zamijetit ćete kako baš u proljeće (tko zna zašto?!?) počinje bombardiranje reklamama koje nude proizvode za instant-mršavljenje. Dragi moji, zapamtite, NEMA instant mršavljenja jer, budimo realni, niste instantno nakupili svoje kilograme!!

Prije nego što nasjednete na jedan od ‘čarobnih’ čajeva, pročitajte pet najčešćih zabluda ili mitova kada je mršavljenje u pitanju:

Mit #1: Mršavljenje se svodi samo na brojanje kalorija

Jednadžba bi trebala biti jednostavna: koliko kalorija unesemo toliko ih moramo potrošiti. Tvrdnja je jednim dijelom točna no, kao što to uvijek biva, stvar je malo kompliciranija. Nisu sve kalorije iste! Recimo ako unesemo 500 kalorija iz pizze, to nije isto kao 500 kalorija iz brokule. Energetska vrijednost (kalorija) je doduše ista, ali sastav pizze i brokule to nije i nema isti utjecaj na organizam.

Da bi osigurali 500 kalorija iz brokule trebali biste pojesti pozamašnu količinu brokule. Unosom ove kupusnjače ćete osigurati organizmu: složene ugljikohidrate, vlakna, antioksidanse tipa vitamina C i A te mnoge druge korisne nutrijente za organizam. S druge strane, 500 kalorija iz pizze bi odgovralo jednoj kriški pizze koja će ‘osigurati’ većinom masnoće i jednostavne ugljikohidrate.

Savjet: Dajte važnost kvaliteti namirnica u odnosu na kvantitetu (obavezno čitati prehrambene deklaracije i sastav namirnice/proizvoda).

Mit #2: Mršavimo isključivo uz kardio vježbe

Kardio vježbe su izvrsne ako želimo unaprijediti naš kardiorespiratorni sustav, moraju biti sastavni dio tjelovježbe, ali nikako jedini! Prema nekim istraživanjima, kardio vježbe daju kratkotrajni poticaj metabolizmu (svega nekoliko sati), dok anaerobne vježbe (vježbanje s bučicama, utezima) daje 24-satni poticaj metabolizmu.

Također ovaj tip vježbanja jača koštanu i mišićnu strukturu (što više mišića to je veći metabolički odgovor!). Iscrpljivanje dugotrajnim pedaliranjem sobnog bicikla gledajući jednu od sapunica će biti veći stres za organizam od kraćeg i intenzivnijeg treninga s bučicama!

Savjet: Nikako nemojte podcijeniti i prakticiranje yoge koja će dovesti balans na razini tijelo-um!

Mit #3: Da bih izgubio(la) kile moram gladovati

Naravno, ako ne jedete ništa, sasvim je sigurno da ćete smršaviti. No, što zapravo činite: iscrpljujete nadbubrežnu žlijezdu koja potiče otpuštanje tzv. ‘hormona stresa’ tipa kortizol koji ima izrazito loš utjecaj na cijeli organizam (u kontinuiranom, prekomjernom lučenju). Na kraju ćete toliko iscrpiti organizam, pokleknuti pri prvoj pomisli na hranu i prejesti se!

 

Zapamtite: ‘Mršavci’ jedu manje i češće, što znači da daju prednost organskom voću i povrću, kompleksnim (složenim) ugljikohidratima koje raspodjele u nekoliko manjih obroka tijekom dana (4-5 dnevno), a izbjegavaju rafinirane šećere i ostale gotove proizvode koje se mogu kupiti u svakom dućanu.

 

Mit #4: Masnoće debljaju

Krivo! Masnoće ne debljaju, šećer deblja! Masnoće u obliku mono i polizasićenih masnoća imaju bitne uloge u našem organizmu, a masnoće tipa Omega 3 masnih kiselina (EPA i DHA životinjskog podrijetla i ALA iz biljnog svijeta) djeluju protuupalno.

COOL MOTIVACIJA: Zaklela se da će 100 dana zaredom posjećivati teretanu. Evo što se dogodilo

Ono što zapravo deblja su rafinirani šećeri i žitarice te drug procesirana hrana koja se brzo „upija“ (visoki GI-glikemijski indeks) kroz probavnu cijev i isto tako skladišti u masne stanice. Osim toga ima izrazito proupalno djelovanje (potiče proces upale).

Mit #5: Da bih mršavio moram se stalno vagati

Zaboravite na vagu! Nemojte se opterećivati što će napisati to malo ‘zlo’ u Vašoj kupaonici. Jedite zdravo, njegujte zdrave navike poput tjelovježbe, odmora, zabave (sve ono što Vas čini sretnima).

Pet mitova o mršavljenju zbog kojih (vjerojatno) tapkate u mjestu!

Prve znakove gubljenja kilograma pokazat će Vam vaši odjevni predmeti koji će početi ‘plesati’ oko Vas te prstenje koje nosite na prstima ruku. Proces mršavljenja je dug i zahtijeva snagu volje (kao i sve u životu), stoga budite pozitivni, držite se svojeg cilja i rezultat neće izostati!

Ovo je  pet mitova o mršavljenju. Imate svoj(e)? Pošaljite nam u komenatru! Hvala na čitanju.