Plod u kojem uživaju sva čula: Kesten budi duh jeseni


Plod u kojem uživaju sva čula: Kesten budi duh jeseni

Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući kesten, koji grije promrzle dlanove tokom tmurnih dana. Miris kestena, bilo pečenih ili kuvanih, uvijek stvara osjećaj ugode i topline. Kesten se pojavljuje i konzumira još u praistoriji na prostorima Mediterana i Azije.

U početku je uzgajan u Kini i Japanu, a potom su ga rimske legije donijele u Evropu. Poznato je da je pečeni kesten prodavan na ulicama Rima u davnom 16. vijeku, pa se opojni miris već tada širio ulicama grada baš kao što to čini i danas.

Kesten pripada grupi orašastih plodova, ali od svojih rođaka se razlikuju nižim sadržajem masti i visokim sadržajem skroba, te jedini sadrži vitamin C Plod kestena je crvenkastosmeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije. Kesten pripada grupi orašastih plodova, ali od svojih rođaka se (oraha, badema i lješnika) razlikuje nižim sadržajem masti i visokim sadržajem skroba te jedini ima vitamin C. Kesten se odlikuje posebnom teksturom i slatkim, blagim ukusom.

Pitomi i divlji:

Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Uopšteno se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnog kestena. S druge strane, divlji kesten, koji nažalost nije za jelo, posjeduje ljekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.
Priprema kestena

Gastronomska primjena seže mnogo dalje od pukog uživanja u kuvanom ili pečenom kestenju. Dijapazon jela s njima raznolik je i prostire se od supa, preko glavnih jela, do deserta i pečenih poslastica.
Kesten se nerijetko dodaje i salatama, te jelima od tjestenine. U mnogim je zemljama svijeta Božić nezamisliv bez pure punjene smjesom od kestena. Osim uživanja uz šlag, pire od kuvanih kestenova (zbog konzistencije slične krompiru) svoju primjenu nalazi i kao punjenje za razna tijesta. Takođe, upotrebljava se i u pripremi umaka koji se poslužuju uz divljač.

Pečeni kestenovi se mogu osušiti i samljeti u brašno koje daje bogatu i ukusnu koru pri pripremi kolača i pita.