Svaki dan 50 stepenica za 20% manji rizik od srčanih bolesti


Prednosti ove fizičke aktivnosti su sljedeće – besplatno je, ne zahtijeva odlazak u teretanu niti posjedovanje bilo kakve posebne sportske opreme, može se izvoditi neovisno o vremenskim uvjetima

Svakodnevno penjanje uz 50 stepenica, otprilike na peti kat zgrade, povezano je s 20 posto manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je novo istraživanje međunarodnog tima znanstvenika, koji su rezultate studije objavili u časopisu Atherosclerosis.

24sata

Otkriće je utemeljeno na proučavanju životnih navika 458.860 odraslih osoba iz UK Biobank, koja sadrži važne zdravstvene podatke, poput obiteljske povijesti bolesti, genetskih rizika i podataka o krvnom tlaku, a znanstvenici su ih sve uključili u svoju analizu.

Istraživanje je pokazalo da je uspinjanje uz stepenice smanjilo rizik kod svih ispitanika, osobito u onih koji nisu spadali u visokorizičnu skupinu osoba sklonijih razvoju srčanih bolesti.

Prednosti ove fizičke aktivnosti su sljedeće – besplatno je, ne zahtijeva odlazak u teretanu niti posjedovanje bilo kakve posebne sportske opreme, može se izvoditi neovisno o vremenskim uvjetima, a i nešto je što nas većina obično radi u sklopu svakodnevne rutine.

Znanstvenici su podsjetili da je penjanje po stepenicama oblik intenzivne fizičke vježbe.

24sata

Vrijedno je spomenuti i to da je u osoba koje su se prestale redovito penjati stepenicama tijekom razdoblja istraživanja, a ono je trajalo u prosjeku 12,5 godina, zamijećen 32 posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one koji se nikada nisu penjali stepenicama.

Znanstvenici su posebno pratili osobe koje su bolovale od aterosklerotične kardiovaskularne bolesti (ASCVD). Karakteriziraju je stanja poput bolesti koronarnih arterija i ishemijskog moždanog udara, čestih uzroka smrti u cijelom svijetu.

Tjelesna aktivnost odavno se promiče kao način smanjenja rizika od razvoja ASCVD-a, premda se ranije nije previše detaljno proučavala povezanost između penjanja uz stepenice i zdravlja srca.

Ojačan srčani mišić pridonosi regulaciji krvnog tlaka i jačanju samog organa, održavajući ga zdravijim i dulje zaštićenim od bolesti.

Ovo nije prva studija koja promiče dobrobiti penjanja i spuštanja niz stepenice. Ta se fizička aktivnost ranije povezivala sa smanjenim rizikom od razvoja raka i poboljšanjem kardiorespiratorne kondicije, pa se sljedeći put, imate li priliku, radije odlučite za stepenice umjesto za dizalo.

– Studija nam je ponudila nove dokaze o zaštitnim učincima penjanja stepenicama kada je posrijedi rizik od razvoja ASCVD-a, osobito za pojedince s višestrukim čimbenicima rizika od razvoja ASCVD – istaknuo je epidemiolog Lu Qi s američkog Sveučilišta Tulane.

Informacije su prenijeli brojni zdravstveni portali poput Medical News Today i Science Alert.

Izvor: 24sata.hr