Tajne iskusnih pekara: Uz ova 3 sastojka tijesto će biti posebno mekano, a pecivo savršeno


Umijeće pravljenja tijesta razvija se s godinama i iskustvom, no postoje neki trikovi koje koriste i iskusni pekari, a koje možete i vi početi primjenjivati već danas. 

Ako želite da umijesite mekano tijesto i od njega napravite najukusnija peciva i kolače, onda dodajte sastojke koji su ključni.

Šta treba dodati u tijesto:

Skrob
Iskusni pekari znaju da je ovaj proizvod u stanju da transformiše tijesto, značajno poboljšavajući njegovu strukturu. Činjenica je da obični skrob pomaže da tijesto postane prozračnije i lakše. Pored toga, peciva u koja je dodat ovaj sastojak duže ostaju mekana. Skrob se može dodati direktno u brašno. Za standardnu porciju tijesta biće dovoljno 30 grama.

Griz
Ovaj sastojak će zaista transformisati svako pecivo i zbog njega će ono biti kvalitetnije i ukusnije. Takođe, griz je u stanju da oslobodi tijesto od viška vlage, koja može pokvariti gotovo pecivo. Potrebna vam je samo jedna kašika. Inače, kolači ili peciva u koja se dodaje griz duže ostaju svježi.

Mlijeko
Ako radite s kvasnim tijestom, onda mlijeko treba da pomiješate sa kvascem. Ono ne smije da bude vruće ili hladno, nego toplo. Tijesto će biti ukusnije ako kvasac pomiješate sa mlijekom, a ne vodom i imaće ljepšu boju. Zahvaljujući mlijeku gotovo pecivo dobija fantastičnu koricu.