Da kuća zamiriše: Recept iz Jugoslavije - kako se nekada pripremao sladak kupus bez mesa


Jedno od onih jela na koja su nekad mirisali brojni haustori u bivšoj Jugoslavili bio je i 'sladak kupus bez mesa'.

Varivo je ovo koje će mnoge vratiti u djetinjstvo, a mi donosimo najbolji recept.

Sastojci:

  • 1 glavica kupusa
  • 1 šolja paradajz sosa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 mrkve
  • peršun
  • so
  • 2 čena bijelog luka

Zaprška:

  • pola kašike brašna
  • malo ulja
  • kašika aleve paprike (ako volite, ukusnije je kad se doda i malo ljute)

Priprema:

Mrkvu i luk isijecite sitno pa prodinstajte u šerpi na malo ulja. Isijecite kupus i ubacite u šerpu. Prellijte vodom i ostavite da se kuha oko pola sata. Ubacite paradajz sos te posolite.

U tavu stavite malo ulja i pola kašike brašna pa propržite. Dodajte alevu papriku (i malo ljute po želji) i time zapržite kupus. Blago promiješajte i na kraju dodati peršunov list. To je to. Prijatno!