Radnici Binasa uputili dopis Vladi FBiH za smjenu nadzornog odbora i uprave


Više od 230 radnika Binasa iz Bugojno potpisalo je peticiju za smjenu direktora i nadzornog odbora preduzeća koje je preduzeće dovelo do prosjačkog štapa, a sve zbog manjka angažmana i posla zbog čega se radnicima duguju plaće i topli obroci, a koja je danas dostavljena Vladi FBiH.

 

Nakon nekoliko godina revitalizacije preduzeća i uprave koja je oživjela bugojanski Binas i vratila proizvodnju, digla se kao feniks iz pepela, novoizabrani menadžment je preduzeće vratio do toga da za osam mjeseci nisu imali prihode ni 500.000 KM. U periodu od 2017. do 2019. godine saniran je gubitak koji je bio iznad visine kapitala, a radnicima su plaće bile redovne. Međutim, kako se navodi u dopisu, od 2019. godine prihodi opadaju gdje sa 12,2 miliona prihoda u 2018. godine oni u 2020. godini iznose 5,9 miliona KM.

"Za prvu polovicu ove godine prihodi nisu ni 0,5 miliona KM. Nakon ostvarene dobiti u periodu 2017-2019 mi smo u 2020. godini imali gubitak od 3,7 miliona KM i ponovo došli u situaciju da imamo gubitak iznad visine kapitala, sa izvjesno još većom dubiozom jer će ove godine gubitak biti preko 4 miliona KM, a moguće i mnogo veći", stoji u dopisu radnika Binasa Vladi FBiH.

Nadalje ističu da u protekle dvije godine firma radi s 5 do 20 posto kapaciteta i da pored kašnjenja isplate plaća radnicima firma ne uplaćuje doprinose uz plaću skoro dvije godine. Zadnji su, kako kažu, uplaćeni za august 2019. godine.

"Firma je lošim upravljanjem i nebrigom vlasnika operativno dovedena u situaciju da nema posla niti novih ugovora, da je tehnološki i kadrovski zastarjela i gubi kompetencije u izuzetno zahtjevnoj i osjetljivoj djelatnosti, da joj se ugrožavaju izgledi da iskoristi i eventualne prilike za nove poslove i revitalizaciju, ugrožava bezbjednost radnika na poslu itd", dodaju radnici.

U svome dopisu dotakli su se i Nadzornog odbora koji je, kako navode, sve ovo morao vidjeti i znati mnogo ranije i reagovati na vrijeme kako bi zaštitili kapital i budućnost preduzeća.

"Zato se sindikat preduzeća, zajedno s radnicima, obraća vlasniku kapitala Vladi FBiH sa zahtjevom: Smjenjujte upravu Binasa odmah! Smjenjujte nadzorni odbor Binasa!", stoji u dopisu.

Sjednica Vlade FBiH bit će održana danas u Sarajevu, a trebalo bi se razmatrati i o smjeni upravnog i nadzornog odbora što je zahtjev 233 od 300 radnika koji su potpisali peticiju, dok neki nisu u mogućnosti bili potpisati zbog godišnjih odmora.Klix.ba