Ako izjave visokog predstavnika u BiH pokazuju stavove zapadnih centara moći, slijedi još veći odliv stanovništva


Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, na Simpoziju o euroatlantskoj perspektivi naše zemlje održanom u Njemačkoj, poručio je da su Hrvati nedovoljno zastupljeni u centralnim institucijama BiH i da je potrebno promijeniti Izborni zakon. Posebno se osvrnuo na Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, člana iz reda hrvatskoga naroda, naglasivši da su Komšića više birali Bošnjaci, nego Hrvati, te da je emigracijom najviše pogođeno hrvatsko stanovništvo. Pojedini mediji su javili da je Schmidt, na osnovu poruka koje su mu prenijeli određeni krugovi, parafrazirao kako “Sarajevo nije što je nekad bilo”, te da je “dominantno bošnjački grad”.

ŽAL ZA INZKOM

Akademik Slavo Kukić, analizirajući Schmidtove izjave, za Oslobođenje ističe da se već ranije, posebno zbog izjava sa Bleda, dalo naslutiti da bi Schmidt mogao biti “ne faktor integracije, nego dezintegracije bh. države i društva”.

- Izjave daju naslutiti da mu se na Bledu ništa nije omaklo i da je definitivno i sam u raljama bh. etnopolitika, jer iz čega drugoga izvlači zaključak o nedovoljnoj zastupljenosti Hrvata u institucijama? Fakti su potpuno suprotni, a u prilog tome govore statistike, poručuje prof. dr. Kukić.

Siguran je da BiH očekuju vremena novih talasanja, pri čemu ne isključuje ni scenarije o kojima Dodik govori.

Ističe da istim intenzitetom odlaze svi građani iz BiH, bez obzira na etničko porijeklo.

- Odlaze zbog činjenice da ne vide ovdje budućnost, zbog politika koje su obilježile posljednjih 30 godina. Istina je da odlaze i Hrvati, ne intenzivnije nego drugi, ali istina je da podjednako intenzivno kako iz Bosne, odlaze i Hrvati iz zapadne Hercegovine, gdje su na vlasti ljudi iz HDZ-a koji navodno brane hrvatske nacionalne interese. Oni nemaju razloga da idu zbog onoga o čemu zbori Schmidt, nego zbog toga što kod rođene kuće ne mogu osigurati pretpostavke za normalan život. Ako se ovakva politika nastavi, bit će sve manje mlada svijeta, a ova zemlja će postajati sve više zemlja staraca koji u njoj žele da umru, poručuje prof. dr. Kukić.

Komentarišući kako se Schmidt, barem ne javno, nije doticao teme Milorada Dodika i blokade institucija BiH, prof. dr. Kukić naglašava da su moguća dva scenarija, a prvi je želja za ignorisanjem Dodika u javnom prostoru.

- Može biti i drugi razlog, hipotetički, da se nespominjanjem Dodika, a stavljanjem u prvi plan Čovićeve priče, zapravo hoće približiti Dodiku. Može biti i jedno i drugo. Nažalost, šta god da jeste, govori o tome da Schmidt ne šalje dobre prve signale, ističe prof. dr. Kukić, te dodaje da se od Schmidta očekivalo da pošalje poruku etnonacionalističkim razbijačima da neće bježati od bonskih ovlasti kako bi ih zaustavio i BiH vratio na trag reformskih procesa.

Objašnjava da veliki broj analitičara smatra da bi Schmidt težište djelovanja morao pomjeriti prema kriminalu i korupciji.

- Ako bi zaista u tome bio dosljedan, onda bi se svi etnolideri pokazali ne kao zaštitnici nacionalnih interesa, nego kao kriminalci koji priču o nacionalnim interesima koriste kao paravan kojim se onemogućava funkcioniranje pravne države uz očuvanje statusa quo unutar BiH, koji jedino njima omogućuje pravnu sigurnost i spašava ih da ne završe tamo gdje kriminalci završavaju, poručuje prof. dr. Kukić, te dodaje da se mora djelovati i na procesu ravnopravnosti.

Naglašava da se moraju zaustaviti negativne tendencije koje su na površini zahvaljujući svakodnevnim izjavama “usrećitelja bh. naroda” i kojima se šalje poruka koja je cilj Dodika, Čovića, pa i Izetbegovića, da je ova zemlja, kao evropsko društvo, nemoguća i da treba tražiti rješenje koje će zadovoljiti sve.

Zaključuje da “ni BiH nije što je nekad bila, ni Banja Luka, ni Zenica, jer je rat doveo do etničkoga preseljavanja stanovništva, prisilom nacionalističkih koncepata”.

- U Sarajevu je svojedobno živjelo 40 tisuća Hrvata, 130 tisuća Srba, danas ih nema, ali to naravno nije argument na kojem se trebaju temeljiti sve ocjene, posebice od čovjeka koji obavlja najistaknutiju funkciju u BiH u ime centara svjetske moći, poručuje prof. dr. Kukić.