Sastanak Vlade SBK-a i sindikata budžetskih korisnika završio bez dogovora


Sastanak Vlade SBK-a i sindikata budžetskih korisnika završio bez dogovora

Sastanak pregovaračkog tima Vlade Srednjobosanskog kantona sa sindikatima budžetskih korisnika o visini osnovice plate, a prije donošenja budžeta za narednu godinu završio bez dogovora. Sporan, kao i uvijek, novac. Vlada je ponudila povećanje osnovice od 15 feninga, dok su sindikati tražili povećanje za 40 feninga. Novi sastanci slijede narednih dana.


“Vlada je pokazala da nema sluha i želje da pregovara,t ako da su naši pregovori u potpunosti propali”, istakao je Abdulah Serezlija, predsjednik Sindikata radnika u srednjem i visokom obrazovanju.

Ovako je, u najkraćem, današnje razgovore o povećanju osnovice plaće za radnike koji plaću primaju iz kantonalnog budžeta ocijenio predsjednik sindikata koji zastupa radnike u srednjem i visokom obrazovanju u ovom kantonu. Naime, sindikati nisu prihvatili prijedlog pregovaračkog tima Vlade, a ni oni zahtijeve sindikata.

“Zahtjevi sindikata su da osnovica bude 330, Vlada je ostala na stavu da osnovica za obračun plaće za narednu godinu bude 305”, pojašnjava Dragan Škulj, predsjednik Sindikata policije MUP-a SBK-a.

Ostanak pri zahtjevu da se osnovica poveća za 40 feninga, uz značajan rast životnih troškova, sindikati su pravdali i činjenicom da su u nekim drugim kantonima takvi zahtjevi prihvaćeni.


“Mi smo se uvijek mjerili s tim kantonom, međutim, ovdje je Vlada ZDK-a, odnosno sindikat su napravili takav sporazum, što kod nas nije slučaj”, kaže Hajrudin Alibašić, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika SBK-a.

Za razliku od njih, kantonalni premijer Tahir Lendo kaže da bi ponuđeno povećanje osnovice na 305 maraka za narednu budžetsku godinu, samo po osnovu bruto plaća, značilo novih 8,5 miliona maraka. Predložili su, također, i da nakon prvog kvartala ponovo sjednu i vide mogućnosti usklađivanja plaća.

“Nismo u ovom trenutku u mogućnosti nerelano ponuditi, nego ponuditi realno, odnosno, da sjednemo odmah u mjesecu maju da vidimo kakav će prvi kvartal biti, prihodovne strane ako bude rasle, spremni smo kao Vlada ponuditi nova rješenja za osnovu”, naveo je Lendo.

Nažalost, dogovora nema, izuzev da bi uskoro trebalo doći do potpisivanja kolektivnog ugovora za policijske službenike. Pregovori će biti nastavljeni, a predstavnici sindikata kažu da će, ako do dogovora ne dođe, zajednički odlučiti o poduzimanju narednih koraka.