Taksisti očajni zbog cijena goriva: Moramo uvesti poskupljenje usluga. U nekim gradovima se gase taksi službe


Širom naše zemlje bezinske pumpe skoro pa svakodnevno dižu cijene goriva. Prije samo nekoliko dana Federalno ministarstvo trgovine je objavilo da su dobili 250 obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na povećanje cijene benzina i dizela na benzinskim pumpama.

Mišljenje stručnjaka

Konkretnih i adekvatnih odgovora od nadležnih insitucija u BiH mjesecima unazad nema. Ekonomski stručnjaci predlažu razna rješenja, ali sluha od nadležnih očito nema.

Ekonomski analitičar, Faruk Hadžić je jutros na svom zvaničnom Facebook profilu objavio nekoliko konkretnih mjera.

Naime, on je kazao kako je početkom marta ove godine upozorio da se mora usporiti rast cijene goriva.

“Upozorio sam da moramo usporiti rast cijena goriva, kroz manje poresko opterećenje, jer ćemo na taj način usporiti i lančani rast cijena drugih proizvoda. Također sam upozorio da što duže budemo čekali, kasnije će biti sve bolnije i teže pomoći građanima i privredi”, navodi Hadžić.

Dodao je da je u Kantonu Sarajevo danas, 20. juna, najniža cijena benzina 3,31 KM po litri, a dizela 3,41 KM.

“Predlažem dvije stimulativne mjere: pod hitno i bez odlaganja privremeno suspendovati akcize na gorivo. Na ovaj način se smanjuje cijena litre goriva između 0,30 do 0,40 KM zavisno od vrste goriva. Druga je obračunavati PDV ne na trenutnu vrijednost litre goriva, već na iznos maloprodajne cijene od 2,01 KM od prije godinu dana. Pri cijeni od 2,01 KM, država uzima sebi po litri goriva 0,29 KM PDV-a, dok pri cijeni od 3,31 KM uzima 0,48 KM.

Dakle, samo zbog više cijene goriva, država ekstra zarađuje na PDV-u 0,19 KM po litri benzina. Cilj ove mjere je samo da država uzima isto na PDV-u kako je to bilo prije rasta cijena, a ne da ekstra zarađuje zbog inflacijske krize. Ukoliko se predložene mjere usvoje, cijena goriva po litru bi bila niža za 0,54 KM”, naveo je Hadžić.

Gase se taksi službe

Međutim, kako još uvijek cijene vrtoglavo rastu, taksisti su navode bili primorani da donesu odluku o poskupljenju usluga. Ovo je za Raport kazao Enver Suljagić, predsjednik Udruženja “Sarajevo Taxi”.

Kako nam je kazao pregovori o poskupljenju cijena su još uvijek u toku, a za nekoliko dana bi se trebala znati konačna odluka.

“Mi smo svjesni da ne možemo utjecati na cijene goriva, ali se sve ovo odražava na taksi službu. Zabrinuti smo. Mogu samo da kažem da će biti minimalno poskupljenje jer nismo na vrijeme reagirali. Ne možemo da podignemo cijene onoliko koliko bi trebali, jer to bi onda bilo preskupo za naše građane. Moramo da podignemo cijene minimalno radi opstanka taksi službe”, istaknuo je Suljagić .