Mahmutbegović učestvovala u pohodu 'Put spasa Vrbanja 1993.'


Saopćenje, Kabinet potpredsjednice FBiH

BUGOJNO, 16. jula  - Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović učestvovala je u pohodu "Put spasa Vrbanja 1993." organiziranom u okviru obilježavanja 29. godišnjice stradanja Bošnjaka u Mjesnoj zajednici Vrbanja kod Bugojna te na taj način odala počast nevinim žrtvama zločina u Vrbanji.

- Ovo je prilika da se sjetimo nevino stradalih u strašnom zločinu u Vrbanji, odamo im počast i damo podršku njihovim porodicama. Prošlost se ne može vratiti i promijeniti, ali je obaveza preživjelih da čuvaju sjećanja na stradale i istinu o događajima 1993. godine - istakla je potpredsjednica Mahmutbegović.

Danas je otkriveno šesto spomen obilježje posvećeno ubijenim građanima Vrbanje.

- Nećemo i nismo zaboravili da njegujemo sjećanje na naše stradale sugrađane. Na nama je da obilazimo ove spomenike, da ih održavamo i da istrajemo na tome da se stradanja nevinih ljudi zbog pripadnosti jednom narodu nikada ne zaboravi, a ovi spomenici su trajni podsjetnik na stravičan zločin nad 45 bošnjačkih civila Vrbanje, Crniča i Vrpeći - naglasila je potpredsjednica Mahmutbegović.

Učesnici pohoda prošli su dionicu kojom se iz tog naselja, u vrijeme napada jedinica Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u julu 1993. godine, spasio veliki broj mještana, izbjegavši tako sudbinu ubijenih komšija.

Potpredsjednica FBiH Melila Mahmutbegović prisustvovat će u ponedjeljak, 18. jula, završnom programu manifestacije "Vrbanja - Šehidima dova, živima opomena", koju organiziraju Udruženje "Porodice stradalih Vrbanja 1993" i Medžlis Islamske zajednice Bugojno.

Proteklih dana u Bugojnu su organizovani brojni događaji, s ciljem da se od zaborava sačuva uspomena na 45 bošnjačkih civila, koje su ubili pripadnici HVO, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice FBiH.