Od danas jeftinije putarine na autoputu. Evo za koja vozila


Uprava Autocesta FBiH donijela je odluku da od danas budu jeftinije putarine na autoputu A1. Cijene će biti manje za 10% za klasu vozila IV, saopćeno je iz tog preduzeća.

Jeftinije putarine bit će za klasu vozila IV.

“Smanjenjem putarine za vozila IV kategorije želimo pomoći privrednim subjektima koji koriste ostale puteve. Ti putevi nisu uglavnom dimenzionirani za teški promet pri čemu se pravi velika šteta lokalnim i regionalnim prometnicama.

Mišljenja sam da ćemo ovom odlukom povećati broj korisnika auto-puta za navedenu kategoriju a time i uvećati ukupne prihode od putarine”, kazao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

Klasa vozila IV podrazumijevaju vozila sa četiri ili više osovina i visinom mjerenom na prvoj osovini većom od 1,3 m (kamioni sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, tegljači sa poluprikolicom, autobusi sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, kombi vozila sa prikolicom ili karavanom sa ukupno četiri ili više osovina, vozila najveće dozvoljene mase preko 3.500 kg, vozila registrirana preko 9 sjedišta).