Sejad zaposlio cijelo selo: Ovdje dolaze ljudi iz svih krajeva BiH


Ko želi raditi, u svakom razdoblju, kada dođe sezona, može plantažirati, raditi za nas, skupljati ljekovito bilje. Tako ono ispadne u biti – 150 kooperanata je više od ovog sela, ali je to već ukupna proizvodnja koja ne egzistira samo na području Novog Travnika, istoče Herceg.

 

Još od 1800. godine, obitelj Herceg iz Novog Travnika gaji ljubav prema bilju. U mjestu Čakići, ova vrijedna obitelj i danas nastavlja tradiciju svojih predaka. Čajeve, meleme i kreme od ljekovitog bilja počeli su pripremati još Sejadovi otac i majka, a nakon jednog nesretnog slučaja kada, pripremajući melem zamalo nije zapalio kuću, i sam domaćin Sejad Herceg počeo se više zanimati za obiteljske recepte.

Danas je u ovaj posao uveo i sina i nevjestu, te cijelo novotravničko selo Čakići.

To je izreka “zapošljava cijelo selo”, jer vidite, sada kod nas kada dođe sezona, svi oni koji žele plantažirati ljekovito bilje, imaju priliku zasaditi nešto. Nekada smo samo u selu imali po 40 kooperanata i nekad je bilo berača na samo jednoj plantaži po 13, 14 i 15. U tom smislu je rečeno “zapošljava čitavo selo”, pojašnjava Herceg, prenosi Oslobođenje. Ko želi raditi, u svakom razdoblju, kada dođe sezona, može plantažirati, raditi za nas, skupljati ljekovito bilje. Tako ono ispadne u biti – 150 kooperanata je više od ovog sela, ali je to već ukupna proizvodnja koja ne egzistira samo na području Novog Travnika. Mi imamo sakupljače sa svih prostora Federacije BiH koji rade s nama kao partneri, istoče Herceg.