Dječak (12) prodajom čaja skupljao novac za Tursku i Siriju, a sad mu uručena stipendija za fakultet


Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) dodijelila je stipendiju za besplatno studiranje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) Benjaminu Mehanoviću, dječaku koji je prodajom čaja prikupljao sredstva za pomoć žrtvama razornih potresa u Turskoj i Siriji.

 

Mehanoviću je certifikat uručio predsjednik SEDEF-a Hasan Topaloglu u prisustvu članova Generalnog odbora te fondacije pa je tako ovom mladom dječaku  velikog srca rezervirano besplatno studiranje na IUS-u kada završi srednju školu.

- Prelijep je osjećaj što se toliko ljudi razveselilo tome što sam pomogao ljudima u Turskoj i Siriji - kazao je Benjamin i dodao kako je prikupio i poslao žrtvama potresa blizu 3.000 maraka, piše Avaz.

 

Istaknuo je kako se raduje što će biti student IUS-a i želja mu je studirati medicinu kako bi i tako pomagao ljudima.

Fullscreen
(f)
 

Edin Mehanović, Benjaminov otac, kazao je kako je ponosan na sina zbog njegove humane geste, kao i zbog činjenice da je u osnovnoj školi dobio stipendiju za fakultet.

 

- Iznenađen sam i zbog njegovog djela i zbog ove stipendije. Cijela obitelj je ponosna na njega. Iako ima 12 godina, brzo će doći vrijeme za fakultet koji će pohađati na ovoj ustanovi - kazao je Edin.

Predsjednik SEDEF-a Topaloglu je kazao kako je ta fondacija odlučila nagraditi Benjamina zbog njegove humane gesta i pokazati ga kao primjer u društvu.