Olujan jugo između 50 i 80 km/h, evo i kada


Na udare jak do olujan jugo u periodu od subote (04.11.) 20 sati do ponedjeljka(06.11.) 03 sata, javlja BHMETEO.ba.

Vrhunac vjetra je, navode,  u nedjelju (05.11.) tokom dana uz udare vjetra većinom između 50 i 80 km/h!

Jutros je pretežno oblačno vrijeme uz lokalno kišu i pljuskove, dok će u nastavku dana uglavnom biti suho, a kiša ili kratkotrajan pljusak samo rijetko. Prema kraju dana prolazno razvedravanje, a u noći na nedjelju novo naoblačenje sa zapada.

Na vrhovima naših najviših planina protekle noći je lokalno palo malo snijega, pa tako vrh Bjelašnice jutros mjeri 3 cm. U večernjim satima subote uslijedit će postepeno jačanjeg južnog i jugozapadnog vjetra. Najjači vjetar će biti od jutarnjih sati nedjelje pa do večernjih sati nedjelje, uz većinom jake do olujne udare jačine između 50 i 80 km/h. Na planinama će udari vjetra dostizati orkansku jačinu od preko 100 km/h. Tokom nedjelje će biti i padavina u većini mjesta. Kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Najmanje padavina u sjevernim, sjeveroistočnim i istočnim dijelovima Bosne, dok će najviše padavina biti u Hercegovini i na zapadu Bosne gdje lokalno može pasti i do oko 50 l/m2.

U večernjim satima nedjelje padavine prolaze uz smanjenje oblačnosti, a i vjetar će postepeno slabiti. Uz pojačan jugo slijedi topla noć na nedjelju, a i nedjelja uz temperature većinom oko 20°C. Štete u vidu lomljenja drveća i skidanja krovova su lokalno moguće i u nedjelju, pa budite na oprezi!