Usamljenost proglašena globalnim zdravstvenim problemom: Ima učinak na smrtnost jednak pušenju 15 cigareta dnevno


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je usamljenost hitnom globalnom zdravstvenom prijetnjom, a američki generalni hirurg je rekao da je njen učinak na smrtnost jednak pušenju 15 cigareta dnevno.

WHO je formirala i međunarodnu komisiju za ovaj problem koju predvode američki generalni hirurg dr. Vivek Murthy i izaslanik za mlade Afričke unije Chido Mpemba.

To dolazi nakon što je pandemija Covid-19 zaustavila ekonomske i društvene aktivnosti, povećavši nivo usamljenosti, ali i usred nove svijesti o važnosti ovog pitanja. Komisija Svjetske zdravstvene organizacije za društvene veze radit će tri godine.

„[Usamljenost] prevazilazi granice i postaje globalna briga za javno zdravlje koja utiče na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja“, rekao je Mpemba te dodao: “Društvena izolacija ne poznaje godine niti granice.”

“Zdravstveni rizici su loši kao pušenje do 15 cigareta dnevno, pa čak i veći od onih povezanih s gojaznošću i fizičkom neaktivnošću”, kaže Murthy.

Iako se usamljenost često doživljava kao problem za razvijene zemlje, Murthy je rekao da je stopa od jedne od četiri starije osobe koja doživljava socijalnu izolaciju slična u svim regijama svijeta. Kod starijih osoba, usamljenost je povezana sa 50% povećanim rizikom od razvoja demencije i 30% povećanim rizikom od incidenata koronarne arterijske bolesti ili moždanog udara.

Ali to takođe uništava živote mladih ljudi. Između 5% i 15% adolescenata je usamljeno, prema brojkama koje će vjerovatno biti potcijenjene. U Africi, 12,7% adolescenata doživljava usamljenost u poređenju sa 5,3% u Evropi .

Veća je vjerovatnoća da će mladi ljudi koji doživljavaju usamljenost u školi napustiti fakultet. To također može dovesti do lošijih ekonomskih rezultata; osjećaj nepovezanosti i nepodržanosti u poslu može dovesti do slabijeg zadovoljstva poslom i slabijeg učinka.

Mpemba je rekao da širom Afrike, gdje većinu stanovništva čine mladi, izazovi oko mira, sigurnosti i klimatske krize, kao i visok nivo nezaposlenosti, doprinose društvenoj izolaciji.

“Ova pitanja ne utiču na jednu zemlju… [Usamljenost] je nedovoljno cijenjena prijetnja javnom zdravlju”, rekao je Murthy.