Ceh koji i dan danas plaćamo


U Mostaru je 1866. godine osnovana mektebi-ruždija, muslimanska srednja škola s proširenom općom nastavom u kojoj su djeca osim vjerske pouke učila i ponešto iz historije, geografije, gimnastike, crtanja i sl. Zbog uvođenja svjetovnih predmeta mnogi muslimani su zazirali od ove škole i branili svojoj djeci da se školuju smatrajući da će se školovanjem u takvim školama djeca odroditi od islama.

Nekada su žandari išli od kuće do kuće najtvrdokornijih i silom tjerali da šalju djecu u školu.
 
Baron Pittner, kotarski predstojnik, jedne prilike pozvao je na razgovor najuglednije mostarske prvake i rekao im da "Njegovo carsko visočanstvo, Franjo Josip I, želi da se muslimani školuju i idu u korak s vremenom i drugima", pozivajući ih da šalju svoju djecu u škole i moderne zanate u Mostar, pa čak i u Beč, na što su mu odgovorili da oni nikada neće pristati da se njihova djeca odrođuju i udaljavaju od vjere.
 
Barun Pittner im je tada rekao da oni s takvim nazorima čine veliki grijeh prema svojoj djeci i upozorio ih je da, ako nastave tako, postat će sluge dojučerašnjim kmetovima i slugama. To se i desilo, agrarnom reformom u BiH, mnogi muslimani su preko noći postali fukara. Nepismeni, bez zanata, osuđeni da generacijama obavljaju hamalske poslove.